Wykonanie
Robiłam już z tego ciasta
bułki z
porzeczkami i
budyniem , które macie tutaj klik , jak również przepyszne jagodzianki z
białym serem i lukrem klik . Ciasto jest na prawdę dobre i po raz kolejny coś z niego wyczarowałam. Dzisiaj jest to
chałka z
dżemem brzoskwiniowym, wyszła pyszna ! :)Składniki na ciasto :300 ml ciepłego
mleka60 g
masła1/2 łyżeczki
solipół kostki
drożdży100 g
cukru2
jajka560 g
mąki1 łyżka
kakaoKruszonka:1/4 szkl
cukru1/4 szkl
mąki3-4 łyżki zimnego
masładodatkowo :
dżem, u mnie był to
brzoskwiniowy, ale oczywiście może być Wasz ulubionyPrzygotowanie:Do ciepłego
mleka dodajemy
masło, łyżkę
cukru, roztrzepane
jajka i mieszamy do czasu, aż
drożdże nam się rozpuszczą.
Mąkę razem z
solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część
cukru i
mleko wymieszane z resztą składników.Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Następnie dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy łyżkę
kakao - zagniatamy ciasto do czasu, aż ładnie połączy nam się z nim połączy. Odstawiamy obie części do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną
mąką stolnicę.Białe ciasto dzielimy na dwie części i robimy 2 długie wałki, rozwałkowujemy je na ok 5 cm i układamy na nim cienki paseczek
dżemu przy dłuższej krawędzi, a następnie zwijamy je w wałeczki tak, aby
dżem nam nie wypłynął. Ciasto ciemne również dzielimy na pół i formułujemy dwa wałeczki, tego ciasta już nie nadziewamy.Układamy na stolnicy wałki obok siebie ciemny - jasny - ciemny - jasny , dokładnie sklejamy je ze sobą na górze i przeplatamy je ze sobą na przemian.



Tak przygotowaną
chałkę przekładamy do natłuszczonej wąskiej blaszki, smarujemy
mlekiem i posypujemy kruszonką. Zostawiamy na ok 20 - 30 min, a następnie p ieczemy ok 30 - 40 min (w zależności od piekarnika) w 180st. C. Jeżeli zbyt szybko zacznie nam się rumienić, to warto przykryć ją folią aluminiową żeby nam się nie spaliła :) Studzimy na kratce.

Kroiłam ją kiedy była jeszcze ciepła, dlatego wydaje się taka mokra :) Była pyszna ! :)

Smacznego ! :)