ßßß Cookit - przepis na Babka keksowa na majonezie - lekka i puszysta

Babka keksowa na majonezie - lekka i puszysta

nazwa

Wykonanie

Lekka jak puch babka w formie keksu. W smaku różni się od klasycznej babki - smakuje troszkę jak biszkopt, troszkę jak drożdżowe. Jest idealne nie tylko na deser, ale i na podwieczorek lub kolację do kubeczka mleczka :)
SKŁADNIKI: (forma ok 34x12 cm)
5 jajek
1 szkl cukru
3 łyżki majonezu
szczypta soli
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag borówek
cuker puder do oprószenia
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypać cukier, a następnie zmniejszyć obroty i dodać żółtka, majonez oraz sól.
2. Wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać (ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach).
3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Na wierzch wysypać umyte i osuszone owoce (uwaga: nie należy ich wciskać w ciasto - ja tak zrobiłam i w efekcie owoce podczas pieczenia opadły na dno). Piec do suchego patyczka ok 40 min w 180*C. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Inspiracja: Wanilia i Kardamon
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/08/babka-keksowa-na-majonezie-lekka-i.html