Lekka jak puch babka w formie keksu. W smaku różni się od klasycznej babki - smakuje troszkę jak biszkopt, troszkę jak drożdżowe. Jest idealne nie tylko na deser, ale i na podwieczorek lub kolację do kubeczka mleczka :)SKŁADNIKI: (forma ok 34x12 cm)5 jajek1 szkl cukru3 łyżki majonezuszczypta soli2/3 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia15 dag borówekcuker puder do oprószenia1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypać cukier, a następnie zmniejszyć obroty i dodać żółtka, majonez oraz sól.2. Wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać (ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach).3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Na wierzch wysypać umyte i osuszone owoce (uwaga: nie należy ich wciskać w ciasto - ja tak zrobiłam i w efekcie owoce podczas pieczenia opadły na dno). Piec do suchego patyczka ok 40 min w 180*C. Zimne oprószyć cukrem pudrem.Inspiracja: Wanilia i Kardamon