Wykonanie
Cudo! Po prostu cudo! W życiu bym nie pomyślała, że ze
śliwek można stworzyć coś tak pysznego jak ten mus :) A w połączeniu z
ciasteczkowym spodem i warstwą sernika - czysta poezja!
SKŁADNIKI: (forma ok 24x34 cm)Spód
ciasteczkowy:250 g (1 op)
ciastek Hitów lub 250 g
ciastek kruchych
kakaowych i 3 łyżki rozpuszczonego
masła1 kg
twarogu (zmielonego lub z wiaderka)1 i 1/2 szklanki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej5
jajekskórka starta z 1/2
cytryny (można pominąć)Mus
śliwkowy:800-900 g
śliwek* (waga z pestkami)1,5 łyżki
żelatyny (ok 20g)5-6 łyżek
likieru amaretto /kokosowego (można zastąpić
wodą)600 g
śmietanki kremówki 30%2/3 szklanki
cukru pudru2-3 łyżki
cukru z
wanilią* można użyć mrożonych1. Spód:
ciastka zmiksować w malakserze lub rozkruszyć drobno wałkiem/tłuczkiem. (
Ciastka kruche ewentualnie połączyć z rozpuszczonym
masłem). Okruchy wsypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dociskając je dłonią wypełnić cały spód, odstawić do lodówki.2. Masa serowa:
ser zmiksować (na średnich obrotach) z
cukrem i
mąką ziemniaczaną, dodawać stopniowo po 1
jajku (za każdym razem miksując ok 10-15 sekund przed wbiciem kolejnego) i na koniec
skórkę z cytryny.Masę wylać na spód
ciasteczkowy. Piec przez 15 minut w 175*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec kolejne 30-35 minut (wierzch musi być dobrze ścięty). Całość wyjąć i wystudzić.3. Mus
śliwkowy:
śliwki wypestkować (mrożone rozmrozić, połowę ułożyć na blaszce i piec w 200*C aż dobrze zmiękną (ok 15-20 minut). Resztę
śliwek zblendować na mus.
Żelatynę namoczyć w likierze/wodzie, odstawić na kilka minut do napęcznienia, a nastepnie podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do
żelatyny kilka łyżek musu i dokładnie rozmieszać, upewniając się, że nia ma grudek. Wlać całość do zmiksowanych
śliwek.
Śmietankę ubić (na małych obrotach), dodać
cukier puder i jeszcze chwilę miksować. Dodać do musu
śliwkowego i wymieszać. Upieczone
śliwki pokroić na kawałeczki i wymieszać z resztą. Musem posmarować warstwę
serową i odstawić do lodówki do stężenia.Udekorować np. rozpuszczoną
czekoladą lub
polewą czekoladową.
Inspiracja: Kwestia Smaku