ßßß
SKŁADNIKI: (na blachę ok 23x33cm)Kruche ciasto:250 g masła/margaryny5 żółtek3 łyżki cukru pudru2,5 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaBudyniowa pianka:5 białek1 szkl cukru pudru2 budynie śmietankowe/waniliowe (u mnie 1 śmietankowy i 1 malinowy)1/2 szkl oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)Dodatkowo:50 dag malincukier puder do posypaniaKruche ciasto:1. Składniki ciasta a)zagnieść tradycyjnym sposobem lub b)utrzeć mikserem masło z żółtkami i cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na ile pozwoli mikser a dalej szybko zagnieść rękami (wystarczy już dosłownie chwila).2. Ciasto podzielić na pół, jedną część odłożyć do lodówki a drugą wylepić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec na złoto - ok. 15-20 min w 180*C. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Bydyniowa pianka:1. Gdy kruchy spód będzie zimny, ubić białka na sztywno, stopniowo dodawać małymi porcjami cukier puder, a następnie proszek budyniowy. Gdy wszystko się już dobrze połączy, wlać cieniutką strużką olej, cały czas miksując.2. Piankę wyłożyć na kruchy spód, na wierzch wyłożyć maliny (otworkami do góry) lekko wciskając je w piankę.3. Z lodówki wyjąć resztę ciasta, szczypac palcami małę porcje i układać je na wierzch (lub po prostu zetrzeć na tartce). Wstawić do piekarnika i piec ok 30-40 min w 180*C.4. Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Inspiracja: Moje Wypieki