ßßß Cookit - przepis na Ciasto z Malinami i Budyniową Pianką

Ciasto z Malinami i Budyniową Pianką

nazwa

Wykonanie

Właściwie to powinnam napisać, ze przedstawiam Wam ostatni, z trudem ocalony, kawałek kruchego ciasta z malinami i budyniową pianką. Owoce w zamrażarce błagały: zrób coś z nami wreszcie!, a ja miałam ochotę na ciasto, które czymś mnie zaskoczy. Wujek Gugiel szybko naprowadził mnie na właściwy trop. Trafiłam do bloga Moje Wypieki, a tam na, zamieszczony przez Dorotkę, przepis Pani Hanny. Niby nie przepadam za budyniem, ale sposób przyrządzania pianki wydał mi się na tyle niespotykany, że po prostu musiałam spróbować. Ciasto kruche z 5 żółtek, przy tak niewielkiej ilości mąki, także budziło moją ciekawość. W tym przypadku, miłość do nowości i eksperymentów zaprowadziła mnie w dobrym kierunku. Moi goście pałaszowali ciacho z zapałem, a według mnie, każdy miłośnik malin i budyniu będzie nim oczarowany...
źródło: Moje Wypieki
Składniki na formę 33x20 cm:
Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
250g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyniowa Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
500g malin
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. gdyby okazało się zbyt sypkie, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto dzielimy na 2 części, w proporcjach 40 i 60% i zamrażamy je.
Następnie większą część ścieramy na tarce na wysmarowaną masłem formę. Dociskamy ją lekko dłonią do dna. Podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 190C. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Budyniowa Pianka:
W czasie, gdy ciasto stygnie, białka ubijamy na sztywną pianę i dopiero wtedy, łyżka po łyżce, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dalej ubijając. Następnie, stopniowo dodajemy proszek budyniowy, a na końcu cienką strużką wlewamy olej. Mieszamy do połączenia się składników.
Instrukcja montażu :-):
Na zimny upieczony spód wykładamy budyniową piankę. Wyrównujemy powierzchnię i gęsto układamy maliny, otworkami do góry. Owoce leciuteńko wpychamy w pianę. na wierzch ścieramy resztę mrożonego ciasta.
Całość pieczemy 30-40 minut w temperaturze 190C. Po upieczeniu i wytudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/04/ciasto-kruche-z-malinami-i-budyniowa.html