ßßß
Jabłecznika specjalnie zachwalać nie trzeba, to jedno z tych ciast, które smakują każdemu. Dziś przedstawiam przepyszny jabłecznik mojej mamy, która jest mistrzynią w pieczeniu bezy. Na tym cieście była jej bardzo gruba warstwa, z wierzchu chrupiąca a w środku lekka i puszysta jak pianka. Ciasto wspaniale smakowało jeszcze gorące, z gałką lodów waniliowych. Pycha!*foremka 23*30 cmSkładniki: na ciasto:6 żółtek1/2 szklanki cukru2 szklanki mąki1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%125 g masła2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową:1 kg kwaśnych jabłek1/2 szklanki cukru1 opakowanie galaretki pomarańczowejłyżka masłałyżeczka cynamonu na piankę:6 białek1 i 1/2 szklanki cukruszczypta soliMasło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Na zmianę ze śmietaną dodawać do masy z żółtek. Ciasto rozłożyć na dnie foremki wyścielonej papierem do pieczenia.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić jabłka, zasypać cukrem. Dusić aż jabłka się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut.Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Z piekarnika wyjąc ciasto i rozsmarować pianę na jabłkach.Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec jeszcze około 20 minut. Pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.