Wykonanie
Rolada to bardzo podzielne ciasto i wszechstronne, bo nadzienie można zrobić ze wszystkiego. Ja tym razem użyłam papierówek i
czerwonej porzeczki, które w połączeniu z
truskawkową galaretką dało ciekawy smak. Całość otoczyłam w prażonym kokosie. Roladę najlepiej przygotować dzień przed krojeniem, choć ja kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu.Składniki:5
jajek1 i 1/4 szklanki
mąki pszennejszklanka
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki suchego
maku na nadzienie:1 kg
jabłek1 szklanka
czerwonej porzeczki3 opakowania
galaretki truskawkowej na wierzch:100 g
masła + 1 łyżka50 g
kokosułyżka
cukru pudruporzeczki do dekoracji
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając dodawać powoli
cukier a później po jednym
żółtku.
Mąkę przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
makiem, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut aż
biszkopt będzie upieczony ale sprężysty i jeszcze niezbyt wysuszony z wierzchu, w innym razie przy zwijaniu się połamie. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, przykryć wilgotną ściereczką i razem z nią zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie.
Jabłka obrać, zalać połową szklanki
wody i dusić do miękkości. Dodać
porzeczki i blenderem rozdrobnić na mus. Zdjąć z ognia, wsypać
galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić w chłodne miejsce.Roladę rozwinąć. Kiedy nadzienie będzie prawie całkowicie stężałe wyłożyć je na
biszkopt i zwinąć. Wstawić do lodówki, żeby stężała.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem.
Kokos usmażyć na łyżce
masła. Stężałą roladę posmarować kremem maślanym i obsypać
kokosem. Udekorować resztą kremu i
porzeczkami.