Wykonanie

Kochani, ostatnio nie mam czasu na bloga ale po zrobieniu tego obiadu wiedziałam że muszę Wam opowiedzieć jak było pysznie ! Przepis znalazłam na stronie Kwestia smaku i lekko go zmodyfikowałam. Obiad był genialny a upał na dworze 35 stopni :) Niestety w taką pogodę nie mam apetytu a tego
kurczaka pochłonęłam w kilka minut. link do oryginalnego przepisuSkładniki :
pierś kurczakabułka tartaser grana padanomłynek -
chili w płatkach
pomidoryczerwona cebulamozzarella w kulce ( nie z zalewy)świeża
bazyliasuszone oreganooliwa1/4 małej kostki
masłaPrzygotowanie :
Piersi kurczaka rozbijam tak by były równej grubości. Przyprawiam je dosyć mocno młynkiem z
chili w płatkach,
solą,
pieprzem.W rondelku podgrzewam troszkę
oliwy i
masła, gdy
masło się rozpuści, ściągam rondelek z gazu.
Ser grana padano ścieram na tarce o małych oczkach.Łączę
ser z
bułką tartą u mnie proporcje pół na pół.
Kurczaka smaruje
masłem z
oliwą i panieruję po czym powtarzam tą czynność by panierka była gruba.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam
kurczaka i wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pomidory zalewam wrzątkiem.. ściągam skórę i pozbywam się pestek, drobno siekam.
Czerwoną cebulę także drobno siekam i mieszam z
pomidorami.Jeśli
pomidory są wodniste ( tak było u mnie) to pozbywam się nadmiaru
wody poprzez sitko.Doprawiam
oregano.
Mozzarellę ścieram na tarce o grubych oczkach,
bazylię drobno siekam.Po upływie 20 minut , na
kurczaka układam
pomidory i posypuję
mozzarellą.Wstawiam ponownie do piekarnika podkręcając temperaturę na 250 stopni i opcję grill, czekam aż
ser ładnie się rozpuści po około 3 minutach wyjmuję.Posypuję
bazylią i gotowe :)