Wykonanie
Zwykle robiłam pizzę na cieście grubym i puszystym, ale tym razem było inaczej. Zrobiłam na cienkim i
ziołowym,wyszła pyszna jak z prawdziwej pizzerii.Potrzebne składniki: na ciasto:2 szklanki
mąki,25g świeżych
drożdży,2/3 szklanki
mleka (może też być pół na pół
mleko i
woda),1 łyżeczka
soli,1 łyżeczka
cukru,1 łyżeczki
przyprawy pomidory suszone z
oregano i
czosnkiem,2-3 łyżki
oliwy z oliwek. na sos:3 łyżki
keczupu,1 łyżka
koncentratu pomidorowego,1 łyżeczka
przyprawy pomidory suszone z
bazylią i
chili,1 łyżeczka
cukru,1 łyżeczka
octu balsamicznego.ulubione dodatki:ja zdobiłam pizzę z :
serem żółtym,
mozarellą i
oscypkiem,
szynką,
pomidorem i
cebulką.
Mleko podgrzewamy, dodajemy
cukier, troszkę
mąki i rozkruszone
drożdże, zostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy z
solą,
przyprawą,
oliwą i rozczynem i zagniatamy. zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Keczup, koncentrat,
cukier,
przyprawę i
ocet balsamiczny podgrzewamy, do momentu aż sos zgęstnieje, zostawiamy do wystygnięcia.Ciasto rozkładamy na wytłuszczonej blasze, smarujemy sosem i układamy ulubione dodatki.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.