ßßß Cookit - przepis na Limonkowo tymiankowy sernik z czekoladą i malinami

Limonkowo tymiankowy sernik z czekoladą i malinami

nazwa

Wykonanie

Niebo w gębie ... jest lato jest sernik z działkowymi owocami, rewelacja! Taki oto limonkowo tymiankowy zajadałam przed urlopem, prawdą jest że własne owoce pachną inaczej albo po prostu tak czujemy bo są nasze, z naszej pracy ... wyśmienite piękne żółte maliny pojawiły się na jednym z moich krzaczków, bardzo słodkie i świetnie komponujące się z kwaśną jeżyną - bo ta była zdecydowanie kwaśna :-)
Dla sernikoholików polecam lekką, orzeźwiającą wersję!
przepis własny
Składniki: na spód (wyjdą dwa spody)
60g masła pokrojonego w plastry
50g cukru
1 jajko
30g kakao
120g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dobrze zagnieść ciasto rękoma by wszystkie składniki się połączyły. Następnie rozwałkować na spód tortownicy o rancie 20cm i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180'
Składniki: na polewę czekoladową
100g mlecznej czekolady
50g śmietanki 34%
Śmietankę podgrzej, czekoladę połam na drobne kawałki i zalej gorącą czekoladą, wymieszaj i gotowe.
Składniki: na masę serową
330g sera twarogowego ( użyłam z kubełka )
250g ricotty
3 jajka
250g śmietany 34%
120g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 gałązki świeżego tymianku
sok + skórka z jednej limonki
świeże maliny + troszkę jeżyn
Śmietankę podgrzewamy wraz z sokiem z limonki oraz gałązkami tymianku w temperaturze 60'C, chłodzimy.
Dwa rodzaje sera łączymy ze schłodzoną tymiankowo limonkową śmietanką oraz mąką. Do masy serowej dodajemy jajka i miksujemy blenderem na gładką masę. Przelewamy na upieczony czekoladowy spód i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 140' na 1,5 godziny. Po tym czasie sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do następnego dnia. Przełożyć kolejnego dnia na paterę, polać czekoladą i udekorować malinami oraz gałązkami tymianku. Najlepiej schłodzić 20 minut i podawać! Smacznego :-)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/09/limonkowo-tymiankowy-sernik-z-czekolada.html