Wykonanie
Niebo w gębie ... jest lato jest sernik z działkowymi
owocami, rewelacja! Taki oto
limonkowo tymiankowy zajadałam przed urlopem, prawdą jest że własne
owoce pachną inaczej albo po prostu tak czujemy bo są nasze, z naszej pracy ... wyśmienite piękne żółte
maliny pojawiły się na jednym z moich krzaczków, bardzo słodkie i świetnie komponujące się z kwaśną
jeżyną - bo ta była zdecydowanie kwaśna :-)Dla sernikoholików polecam lekką, orzeźwiającą wersję!
przepis własnySkładniki: na spód (wyjdą dwa
spody)60g
masła pokrojonego w plastry50g
cukru1
jajko30g
kakao120g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki przełożyć do miski i dobrze zagnieść ciasto rękoma by wszystkie składniki się połączyły. Następnie rozwałkować na spód tortownicy o rancie 20cm i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180'Składniki: na
polewę czekoladową100g
mlecznej czekolady50g
śmietanki 34%
Śmietankę podgrzej,
czekoladę połam na drobne kawałki i zalej gorącą
czekoladą, wymieszaj i gotowe.
Składniki: na masę
serową330g
sera twarogowego ( użyłam z kubełka )250g
ricotty3
jajka250g
śmietany 34%120g
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 gałązki świeżego
tymiankusok + skórka z jednej
limonkiświeże
maliny + troszkę
jeżynŚmietankę podgrzewamy wraz z
sokiem z limonki oraz gałązkami
tymianku w temperaturze 60'C, chłodzimy.Dwa rodzaje
sera łączymy ze schłodzoną
tymiankowo limonkową śmietanką oraz
mąką. Do masy serowej dodajemy
jajka i miksujemy blenderem na gładką masę. Przelewamy na upieczony
czekoladowy spód i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 140' na 1,5 godziny. Po tym czasie sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do następnego dnia. Przełożyć kolejnego dnia na paterę, polać
czekoladą i udekorować
malinami oraz gałązkami
tymianku. Najlepiej schłodzić 20 minut i podawać! Smacznego :-)