Wykonanie
Dzisiaj upichciłam sobie zdrowe pierogi, pierogi które dawno chodziły mi po głowie... wcześniejsze z
mąki gryczanej niestety muszę powtórzyć i udoskonalić, ponieważ były zbyt suche więc przepisu na nie było.. dzisiejsze pierogi są rewelacyjne, z
mąki ryżowej i kukurydzianej, są delikatne i fajnie się je lepi, problemów nie miałam żadnych! Farsz na jaki postawiłam to
indyk z dodatkiem tartych warzyw i
śmietany. Po co
śmietana zapytacie!
śmietana powoduje, że
mięso nie jest zbite, i samo wślizguje się do ust, jeśli nigdy tego nie praktykowaliście to polecam sprawdzić- efekt rewelacja! Można zastąpić
śmietanę jogurtem lub
ricottą.Nie bójcie wałkować się ciasta cienko, nic się z nim nie dzieje, nawet jeśli przyklei się do maty silikonowej to i tak ładnie od niej odchodzi. Cieńsze ciasto o wiele łatwiej się skleja i o wiele łatwiej robi się falbankę, nie ma co nakładać zbyt wiele farszu - ciasto się nie rozciąga więc nałóżcie tyle by można było swobodnie złożyć pierożka, najwyżej zjecie więcej :-) Pierogi pyszne, aromatyczne, na prawdę warto wypróbować przepis! Ja polecam :-)Do mojego pojemnika dodałam salsę z
pomidorów działkowych i
rukolę - uwielbiam
rukolę!
przepis własnySkładniki: na ciasto180g
mąki ryżowej180g
mąki kukurydzianej100g
miksu bezglutenowego30g płynnego
oleju kokosowego400g wrzątkupłaska łyżeczka
soliWszystkie składniki przełóż do misy miksera, miksuj tak długo aż ciasto zacznie przypominać tarte
ziemniaki, następnie wyjmij ciasto z misy, podziel na cztery części i zapakuj każdą z nich w folię spożywczą. Pozostaw do odpoczynku a w tym czasie przygotuj farsz.
Farsz do pierogów1/2 kg
mielonego mięsa z indyka150g
śmietany 34%1
cebula2 ząbki
czosnkupół pęczka
kolendry150g Marwitek Marwitmała
pietruszkakawałek
selerałyżeczka
majerankułyżeczka
słodkiej papryki mielonej1/2 łyżeczki wędzonej
paprykisól,
pieprz do smaku
Mięso przełożyć do większego naczynia, posiekać
cebulę oraz
czosnek, dodać do
mięsa. Marwitki,
seler oraz
pietruszkę zetrzeć na tarce, również dodać do masy, następnie doprawić, dolać
śmietany i dobrze wymieszać do połączenia składników.
Przygotowanie:Wstaw w garnku
wodę z odrobiną
soli.Podsyp blat odrobina
mąki ryżowej, odpakuj jeden kawałek ciasta, uklep go dłonią i rozłóż na nim kawał folii spożywczej - teraz możesz swobodnie wałkować na dość cienki płat. Ściągnij folię i wykrawaj kółka, na każde połóż kuleczkę
mięsno warzywnego farszu i zlep pieroga, po zlepieniu możesz zrobić falbankę. Gdy
woda się zagotuje wkładaj pierogi partiami, po wypłynięciu gotuj jeszcze z 2 minuty by
mięso się ścięło.Na patelni rozgrzej
olej kokosowy, zeszklij na nim
cebulkę oraz
szczypior. Przełóż pierogi do pojemnika na wynos, polej
cebulką i zabierz do pracy!