ßßß Cookit - przepis na Zdrowy lunch czyli bezglutenowe pierogi z indykiem i warzywami

Zdrowy lunch czyli bezglutenowe pierogi z indykiem i warzywami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj upichciłam sobie zdrowe pierogi, pierogi które dawno chodziły mi po głowie... wcześniejsze z mąki gryczanej niestety muszę powtórzyć i udoskonalić, ponieważ były zbyt suche więc przepisu na nie było.. dzisiejsze pierogi są rewelacyjne, z mąki ryżowej i kukurydzianej, są delikatne i fajnie się je lepi, problemów nie miałam żadnych! Farsz na jaki postawiłam to indyk z dodatkiem tartych warzyw i śmietany. Po co śmietana zapytacie! śmietana powoduje, że mięso nie jest zbite, i samo wślizguje się do ust, jeśli nigdy tego nie praktykowaliście to polecam sprawdzić- efekt rewelacja! Można zastąpić śmietanę jogurtem lub ricottą.
Nie bójcie wałkować się ciasta cienko, nic się z nim nie dzieje, nawet jeśli przyklei się do maty silikonowej to i tak ładnie od niej odchodzi. Cieńsze ciasto o wiele łatwiej się skleja i o wiele łatwiej robi się falbankę, nie ma co nakładać zbyt wiele farszu - ciasto się nie rozciąga więc nałóżcie tyle by można było swobodnie złożyć pierożka, najwyżej zjecie więcej :-) Pierogi pyszne, aromatyczne, na prawdę warto wypróbować przepis! Ja polecam :-)
Do mojego pojemnika dodałam salsę z pomidorów działkowych i rukolę - uwielbiam rukolę!
przepis własny
Składniki: na ciasto
180g mąki ryżowej
180g mąki kukurydzianej
100g miksu bezglutenowego
30g płynnego oleju kokosowego
400g wrzątku
płaska łyżeczka soli
Wszystkie składniki przełóż do misy miksera, miksuj tak długo aż ciasto zacznie przypominać tarte ziemniaki, następnie wyjmij ciasto z misy, podziel na cztery części i zapakuj każdą z nich w folię spożywczą. Pozostaw do odpoczynku a w tym czasie przygotuj farsz.
Farsz do pierogów
1/2 kg mielonego mięsa z indyka
150g śmietany 34%
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół pęczka kolendry
150g Marwitek Marwit
mała pietruszka
kawałek selera
łyżeczka majeranku
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sól, pieprz do smaku
Mięso przełożyć do większego naczynia, posiekać cebulę oraz czosnek, dodać do mięsa. Marwitki, seler oraz pietruszkę zetrzeć na tarce, również dodać do masy, następnie doprawić, dolać śmietany i dobrze wymieszać do połączenia składników.
Przygotowanie:
Wstaw w garnku wodę z odrobiną soli.
Podsyp blat odrobina mąki ryżowej, odpakuj jeden kawałek ciasta, uklep go dłonią i rozłóż na nim kawał folii spożywczej - teraz możesz swobodnie wałkować na dość cienki płat. Ściągnij folię i wykrawaj kółka, na każde połóż kuleczkę mięsno warzywnego farszu i zlep pieroga, po zlepieniu możesz zrobić falbankę. Gdy woda się zagotuje wkładaj pierogi partiami, po wypłynięciu gotuj jeszcze z 2 minuty by mięso się ścięło.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy, zeszklij na nim cebulkę oraz szczypior. Przełóż pierogi do pojemnika na wynos, polej cebulką i zabierz do pracy!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/09/zdrowy-lunch-czyli-bezglutenowe-pierogi.html