Wykonanie
Ciasto bezglutenowe to ciężki
orzech do zgryzienia ... nie ma lekko a ni łatwo ale kto powiedział, że od razu będzie rewelacja! Dzisiaj zwyczajnie zmodyfikowałam tradycyjny przepis na
cytrynową babkę zamieniając
mąki na bezglutenowe. Ciasto wyszło dość suche, trzeba
mieć coś do popicia w zanadrzu ale szczerze mówiąc wolę ciasta suche niż gliniaste! To ciasto smakuje jak tradycyjna babka piaskowa - też jest przecież sucha i się kruszy po zrobieniu kęsa - według mnie ciasto niczego sobie i warto je spróbować! Zresztą co tu dużo pisać... jest bardzo proste w przygotowaniu :-)
przepis własnySkładniki:100g
mąki kukurydzianej100g
miksu bezglutenowej
mąki domowej100g
mąki migdałowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka100g
cukru pudru100g stopionego
masłaskórka z jednej
cytrynyborówka opcjonalnie
Przygotuj foremkę o wymiarach 18/20 cm , rozgrzej piekarnik do 170' .
Jaja ubij na jasną masę z
cukrem pudrem, dodaj połączone
mąki z proszkiem i delikatnie przemieszaj, wlej stopione
masło,
borówki i
skórkę cytrynową, wymieszaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Wierzch oprósz posiekanymi
pistacjami i wsuń do piekarnika na 50 minut - u mnie piekło się aż 70 minut do suchego patyczka ale pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej! Przed wyjęciem z blaszki ciasto powinno być chłodne, oprósz
cukrem pudrem wierzch i podawaj :-)Smacznego.