ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe ciasto cytrynowe z borówką i pistacjami

Bezglutenowe ciasto cytrynowe z borówką i pistacjami

nazwa

Wykonanie

Ciasto bezglutenowe to ciężki orzech do zgryzienia ... nie ma lekko a ni łatwo ale kto powiedział, że od razu będzie rewelacja! Dzisiaj zwyczajnie zmodyfikowałam tradycyjny przepis na cytrynową babkę zamieniając mąki na bezglutenowe. Ciasto wyszło dość suche, trzeba mieć coś do popicia w zanadrzu ale szczerze mówiąc wolę ciasta suche niż gliniaste! To ciasto smakuje jak tradycyjna babka piaskowa - też jest przecież sucha i się kruszy po zrobieniu kęsa - według mnie ciasto niczego sobie i warto je spróbować! Zresztą co tu dużo pisać... jest bardzo proste w przygotowaniu :-)
przepis własny
Składniki:
100g mąki kukurydzianej
100g miksu bezglutenowej mąki domowej
100g mąki migdałowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100g cukru pudru
100g stopionego masła
skórka z jednej cytryny
borówka opcjonalnie
Przygotuj foremkę o wymiarach 18/20 cm , rozgrzej piekarnik do 170' .
Jaja ubij na jasną masę z cukrem pudrem, dodaj połączone mąki z proszkiem i delikatnie przemieszaj, wlej stopione masło, borówki i skórkę cytrynową, wymieszaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Wierzch oprósz posiekanymi pistacjami i wsuń do piekarnika na 50 minut - u mnie piekło się aż 70 minut do suchego patyczka ale pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej! Przed wyjęciem z blaszki ciasto powinno być chłodne, oprósz cukrem pudrem wierzch i podawaj :-)
Smacznego.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/08/bezglutenowe-ciasto-cytrynowe-z-borowka.html