ßßß
Czy to już koniec sezonu na świeże maliny? Liczę na to, że macie trochę zamrożonych zapasów, ponieważ to nie koniec malinowych wypieków w tym roku ;-). Fantastyczny sernik czekoladowy, jak najlepszy deser. Niewysoki, ale tylko dlatego, by ilość czekolady nie przytłaczała; w ten sposób dobrane proporcje są idealne. Maliny 'przyklejamy' na polewę z mlecznej czekolady. To najlepszy deser na rozpoczęcie jesieni, choć w powietrzu wciąż babie lato...Składniki na spód:150 g ciastek czekoladowych przekładanych kremem czekoladowym (tzw. markizy)2 łyżki kakao30 g masła, roztopionegoCiastka, kakao i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Składniki na masę serową:250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g serka mascarpone2 duże jajka1 żółtko3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków100 g czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej125 ml kwaśnej śmietany 12%2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu czekoladowego bez cukru1 łyżeczka ekstraktu z waniliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz roztopionej czekolady. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną. Pod koniec miksowania dodać roztopioną czekoldę; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić przez kilka godzin lub przez całą noc w lodówce.Polewa czekoladowa:100 g mlecznej czekolady, posiekanej55 ml śmietany kremówki 30% lub 36%10 g masłaPonadto:400 g malinW garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i masło. Podgrzać, prawie do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko).Polewę rozprowadzić po schłodzonym serniku, na jeszcze płynnej poukładać maliny.Smacznego :-).
