ßßß Cookit - przepis na Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

nazwa

Wykonanie

Kiedy życie daje Ci banany... upiecz bananową chmurkę! Ciasto praktycznie całoroczne. Może zechcecie je przygotować już teraz, kiedy sezon na świeże maliny prawie za nami. Banany z niewielką domieszką ananasa przykryłam galaretką cytrynową, dzięki czemu owoce zyskały na wyrazistości. Przykryte pysznym kremem waniliowym i marmurkową bezą czekoladową. Duża blacha kremowego ciasta z owocami; ciasto podzielne i niedrogie. Przede wszystkim pyszne! To ciasto nie boi się konkurencji nawet w postaci Malinowej Chmurki, naprawdę - smak broni się sam ;-).
Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do dnia kolejnego. Można ją również pozostawić w temperaturze pokojowej i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej, można je również mrozić.
Składniki na ciasto kruche:
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
150 g mąki pszennej
100 g masła
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.
Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Galaretka z bananami i ananasem:
około 8 - 10 bananów
1 mała puszka ananasów (425 g waga całej puszki)
3 cytrynowe galaretki (każda na 500 ml wody)
3 szklanki wrzącej wody
3 cytrynowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzacej wody. Przestudzić. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.
Banany obrać, większe przekroić na wzdłuż na pół, mniejsze pozostawić w całości. Ananas pokroić na cząstki. Banany wyłożyć na kruche ciasto, jeden przy drugim, wolne miejsca uzupełnić ananasem. Tężejącą galaretkę przelać na owoce, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Krem śmietankowy z wanilią:
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu.
Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na galaretkę.
Czekoladowa beza:
3 białka, w temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
60 g gorzkiej czekolady, roztopionej i lekko przestudzonej
Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Dodać roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką, by w bezie powstały ładne pasma czekolady (wystarczą 2 ruchy szpatułki, nie mieszać do całkowitego połączenia!).
Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.
Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/bananowa-chmurka