ßßß Cookit - przepis na ,, Babeczki z borówkami i kruchą bezą’’

,, Babeczki z borówkami i kruchą bezą’’

nazwa

Wykonanie

Delikatne, puszyste ciasto z kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Babeczki wprost rozpływają się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom boówek i bez! Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco,Helio . Stovit oraz Garneczki
Frisco.pl – supermarket online z pełnym asortymentem spożywczym i nie tylko. … W sklepie Frisco znajdziecie między innymi produkt LIMITO Łosoś Norweski wędzony na zimno – plastry. Ciesz się przyjemnymi zakupami online z firmą Frisco !
Składniki na kruche ciasto:
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół opakowania cukru wanilinowego
150 g mąki pszennej
100 g ziemnego masła
Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut .
Składniki masy mascarpone:
250 ml śmietanki kremówki
300 g borówek
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
nasionka z 1 laski wanilii online w firmie Frisco
Przygotowanie masy serowej:
Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru. Następnie do masy dokładamy borówek i mieszamy delikatnie łyżką, po czym gotową masę wykładamy na kruche spody.
Od dna foremek odrysowujemy koło, które będzie potrzebne do pieczenia bezy.
Składniki bezy:
3 białka w temperaturze pokojowej
150 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie bezy:
Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowane koła. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce.
Foremki do tartaletek z wyjmowanym dnem stalowe TESCOMA DELICIA
Forma do tarty to produkt, który musi znaleźć się w każdej kuchni. Przygotujemy w niej zarówno słodkie wypieki z owocami i bitą śmietaną, jak i wytrawne dania obiadowe z kurczakiem czy warzywami. Forma umożliwia równomierne wypieczenie kruchego spodu ciasta, bez obaw o przypalenie. Ciasto posiada charakterystyczne falowane brzegi, co nadaje mu wyjątkowego wyglądu.
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/babeczki-z-borowkami-i-krucha-beza