Wykonanie
Pyszne babeczki (ciasto z dodatkiem
maślanki lub
kefiru, wielokrotnie przetestowane) nadziane
dżemem malinowym i z dodatkiem kremu... hibiskusowego. Do babeczek nie dodajemy barwników. Piękny intensywny róż/fiolet uzyskujemy dzięki zabarwieniu kremu suszonymi kwiatami hibiskusa. Krem zyskuje również na smaku - to
rześki smak
herbaty hibiskusowej choć osoby które kosztowały kremu wymieniały po prostu smak
owocowy ;-).Składniki na 10 babeczek:125 g
masłapół szklanki drobnego
cukru do wypieków200 g
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej2 duże
jajka1/4 szklanki
maślanki lub
kefiru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiskórka otarta z połowy
cytrynyokoło 6 łyżek
dżemu malinowego, na nadzienieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek i
sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z
cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Masa pod koniec ucierania może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać ekstrakt
waniliowy i
skórkę z cytryny, zmiksować.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać
mąkę na przemian z
maślanką, miksując tylko do połączenia się składników lub najlepiej - wymieszać krótko szpatułką, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki.Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Po wystudzeniu babeczki wydrążyć od góry (ja to robię 'przydasiem' do wydrążania
jabłek), wypełnić
dżemem malinowym.50 g suszonych kwiatów hibiskusa650 ml
śmietany kremówki 36%1 - 2 łyżki
cukru pudru500 ml kremówki zagrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać do niej suszone kwiaty hibiskusa, wymieszać, przykryć talerzykiem, by kremówka nimi naciągnęła. Po godzinie lub dwóch, jak już kremówka się porządnie wystudzi, odcedzić na sicie, kwiaty nie będą nam już potrzebne. Kremówkę w kolorze pięknego różu przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić przez noc w lodówce.Kolejnego dnia do hibiskusową kremówkę wyjąć z lodówki i dolać do niej pozostałe 150 ml
śmietany kremówki (schłodzonej). Dosypać
cukru pudru i ubić do powstania gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką (np. Wilton 1M) i wyciskać krem na babeczki. Na kremie ułożyć
maliny. Przed podaniem posypać hibiskusowym pudrem.Przechowywać w lodówce.Ponadto:hibiskusowy puder: 1 łyżkę suszonych kwiatów hibiskusa zmielić w młynku do
kawy z 1 łyżką
cukru pudruświeże
maliny do dekoracjiSmacznego :-).
Tak się prezentowały przed upudrowaniem: