Wykonanie
Kolejne warzywne ciasto na moim bloguTak jak poprzednie – bardzo udane. W kolejce czeka jeszcze ciasto ze
szpinakiem, które zrobiłam, ale nie zdążyłam sfotografować. Dzięki niemu zabłysnęłam w przedszkolu córki
CameraNIKON D90Focal Length50mmAperturef/2.8Exposure1/160sISO1000Składniki :250 g
mąki350 g
buraka, obranego250 ml
oleju5
jajekpaczka
proszku do pieczenia100 g
kakao350 g
cukru1 łyżeczka
zapachu waniliowegoszczypta
soli75 g posiekanej
gorzkiej czekoladymożna przełożyć
dżemem, kremem lub
serkiemWykonanie :Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Foremkę wysmarować tłuszczem. W blenderze posiekać cienko
buraki z
olejem. Dodać
jajka i dokładnie wymieszać.W osobnej misce zmieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
cukier,
kakao oraz
wanilię. Dodać masę z
burakami i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną
czekoladę.Przełożyć do foremki i piec około 1 godziny – koniecznie sprawdzać czy ciasto jest gotowe wkładając do środka patyczek. Piec do suchego patyczka. Po upieczeniu pozwolić wystygnąć ciastu w otwartym, wyłączonym piekarniku. Wyjmować ciasto z formy po całkowitym ostudzeniu.Można polać na koniec
polewą czekoladową, przełożyć ulubioną masą.