ßßß Cookit - przepis na Torcik czekoladowo – buraczany

Torcik czekoladowo – buraczany

nazwa

Wykonanie

Kolejne warzywne ciasto na moim blogu
Tak jak poprzednie – bardzo udane. W kolejce czeka jeszcze ciasto ze szpinakiem, które zrobiłam, ale nie zdążyłam sfotografować. Dzięki niemu zabłysnęłam w przedszkolu córki
Camera
NIKON D90
Focal Length
50mm
Aperture
f/2.8
Exposure
1/160s
ISO
1000
Składniki :
250 g mąki
350 g buraka, obranego
250 ml oleju
5 jajek
paczka proszku do pieczenia
100 g kakao
350 g cukru
1 łyżeczka zapachu waniliowego
szczypta soli
75 g posiekanej gorzkiej czekolady
można przełożyć dżemem, kremem lub serkiem
Wykonanie :
Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Foremkę wysmarować tłuszczem. W blenderze posiekać cienko buraki z olejem. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, kakao oraz wanilię. Dodać masę z burakami i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę.
Przełożyć do foremki i piec około 1 godziny – koniecznie sprawdzać czy ciasto jest gotowe wkładając do środka patyczek. Piec do suchego patyczka. Po upieczeniu pozwolić wystygnąć ciastu w otwartym, wyłączonym piekarniku. Wyjmować ciasto z formy po całkowitym ostudzeniu.
Można polać na koniec polewą czekoladową, przełożyć ulubioną masą.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2455