ßßß Cookit - przepis na Pierogi z grzybami i kapustą

Pierogi z grzybami i kapustą

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
szczypta soli
1 szklanka bardzo ciepłej wody
2 łyżki oleju
Składniki na farsz:
0.5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty
20 dag suszonych grzybów
1 szklanka mrożonych pieczarek lub 30 dag świeżych
1 czerwona cebula
3-4 łyżki oleju
sól i pieprz
Ponadto:
2 łyżki oleju do gotowania pierogów
1 czerwona cebula
3-4 łyżki oleju do zrumienienia cebuli do polania pierogów
Suszone grzyby gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy poszatkowaną kiszoną kapustę oraz drobno pokrojone ugotowane suszone grzyby razem z mrożonymi pokrojonymi pieczarkami.
Kapusta, grzyby i cebulka................................................................
Całość dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości pieczarek oraz odparowania nadmiaru soku. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przechłodenia.
Gotowy farsz...............................................................................
Składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy mikserem.
Składniki na ciasto...................................................................................
Kiedy ciasto będzie jędrne i jednolite, wówczas dzielimy je na 2-3 kawałki i po koleji rozwałkowujemy.
Wyrobione ciasto.........................................................................
Z cienko rozwałkowanych placków wykrawamy szklanką krążki i na każdy nakładamy farsz.
Nakładanie farszu...................................................................
Pierogi zlepiamy i układamy na czystej, suchej ściereczce.
Na ściereczce......................................................................
Pierogi gotujemy w dużej ilości wrzącej osolonej wody z olejem. Od chwili wypłynięcia na wierzch gotujemy je na średnim ogniu przez około 3-5 minut. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzkową i układamy je na talerzu, a następnie polewamy zrumienioną na oleju drobno posiekaną cebulą. Smacznego !!!
Pierogi z grzybami i kapustą........................................................
Z kawałeczkiem grzybka...............................................................
I jeszcze raz..........................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/12/Pierogi-z-grzybami-i-kapusta.html