ßßß Cookit - przepis na Strucla z makiem

Strucla z makiem

nazwa

Wykonanie

Strucla z makiem dla mnie rozkosz w ustach, ciasto mówi samo za siebie, że święta tusz, tusz.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
3/5 kostki masła
2 żółtka
1 całe jajko
1/2 szklanki mleka
4 dag drożdży
szczypta soli
Składniki na farsz makowy:
2 szklanki suchego maku
2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 żółtka
3 łyżki cukru
3 łyżki płynnego miodu
1 filiżanka rodzynek
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 kopiaste łyżki posiekanych orzechów laskowych
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanych suszonych moreli
Ponadto:
1 białko
lukier
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Ucieramy masło z cukrem pudrem.
Puder z masłem........................................................................................
Gdy masło stanie się puszyste i jednolite, dodajemy cały czas mieszając, całe jajko, żółtka, sól i wymieszane z ciepłym mlekiem drożdże.
Z jajkami i drożdżami.......................................................................
Gdy składniki sie połączą, siejemy przez sito mąkę i wyrabiamy ciasto nie dłużej niż przez 8 minut.
Z mąką..............................................................................
Wyrobione casto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Ciato przed wyrośnięciem.......................................................
Mak zalewamy wrzątkiem, stawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy (powinno lekko "mrugać") przez 10 minut.
Mak.......................................................................................
I odsączamy na gęstym sicie.
Sparzony mak............................................................................
Wychłodzony miksujemy kilka razy blenderem na końcu dodając cukier puder.
Z cukrem pudrem.........................................................................
Masło ucieramy na puch, dodajac cukier i żółtka.
Z cukrem i żółtkami...................................................
A następnie dodajemy po trochę miód i zmiksowany mak.
Z miodem i makiem......................................................................
Na końcu dodajemy rodzynki, morele, skórkę pomarańczową, orzechy włoskie i laskowe. Wszystko dokładnie razem mieszamy.
Z bakaliami.................................................................
Gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto po wyrośnięciu..............................................................................
Dzielimy je na dwie równe cześci i wałkujemy na dwa niezbyt grube prostokąty, cały czas podsypując mąką.
Dwa kawałki.....................................................................................
Rozwałkowane ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i nakładamy po równej warstwie farszu makowaego na obydwa placki.
Z makowym farszem.....................................................................
Ciasto z makiem delikatnie zwijamy w roladę.
Zwijanie......................................................................................
Zlepiając końce, które podwijamy pod spód i od razu układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i stawiamy w ciepłe miejsce. Gdy lekko podrośnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C na 30 minut. Po tym czasie podnosimy temp. do 200'C i pieczemy aż ciasto sie zrumieni.
Dwie rolady przed pieczeniem......................................................................
Jeszce ciepłe ciasto polewamy lukrem i posypujemy kandyzowana skórką pomarańczową. Smacznego !!!
Strucla z makiem.........................................................................
Strucla z makiem w kawałkach.............................................................
I jeszcze raz...........................................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/11/Strucla-z-makiem.html