Wykonanie
Jest to sernik niby trochę tradycyjny, jednak ewidentnie z nutką fantazji. Zachęcam Was gorąco by jeszcze bardziej go ubarwić dodatkiem
kakao. Do 1/4 masy serowej dodajemy solidną łyżkę
kakao. Czekoladowa warstwa wędruje na górę i dopiero wtedy wrzucamy kuleczki. Następny razem właśnie tak zrobię! Z racji tego, że zbliża się Wielkanoc i jest to niewątpliwie czas sernikowania to zachęcam Was to tego byście ten jeden raz zaszaleli i zamienili wypróbowany przepis na nieco bardziej awangardowy, choć z całą pewnością nie gorszy. A jeżeli planujecie większy zjazd rodzinny - może właśnie ta propozycja pojawi się u Was w duecie z krakowskim, wiedeńskim lub Paschą? Tym zabieganym chciałabym życzyć wesołych świąt i smacznego
jajka, tym którzy jeszcze będą
mieli czas na przedświąteczne surfowanie w internecie i przeglądanie blogów, pewnie życzyć
będę jeszcze mogła :)

Ciasto kruche:12 dag
masła12 dag
cukru2 łyżki
śmietany24 dag
mąki½ łyżeczki
sody oczyszczonej Wodzisław1 czubata łyżka
kakaoZimne
masło siekamy na kawałki, dodajemy
cukier,
śmietanę, przesianą
mąkę wymieszaną z
sodą i
kakao. Wszystko zagniatamy*. Ciasto odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce takie jak lodówka. Dużą tortownicę smarujemy
masłem i oprószamy
bułką tartą. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę. Przygotowujemy masę
serową.Masa sernikowa:1 kg
sera białego (mielonego)**15 dag
cukru3 duże
jajka15 dag
jogurtu greckiego30 dag pełnotłustego
mleka (lub
śmietanki)2 opakowania budyniu
śmietankowegoWszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do ich całkowitego połączenia. Nie za długo, aby zbędnie nie napowietrzać masy (sernik wyrośnie i wyraźnie opadnie).
Migdałowe ‘’łezki”: ***200 ml
śmietanki1 czerstwa
kajzerka2 łyżki
cukru10 dag mielonych
migdałówKilka łyżek
mąki + odrobina do formowania
Kakao i rozbełtane
białko do obtaczania
Kajzerkę ścieramy na tarce.
Śmietankę zagotowujemy i dodajemy
bułkę oraz
migdały, gotujemy jeszcze 2-3 minuty na niewielkim ogniu. Całość słodzimy i odstawiamy do przestudzenia (wtedy masa jeszcze nieco zgęstnieje).**** Do wystudzonej masy dodajemy
mąki i wyrabiamy. Formujemy kluseczki rękami oprószonymi
mąką. Gotowe kuleczki układamy na tacce lub talerzyku i mrozimy przez kilka godzin. Przed włożeniem ich do masy serowej maczamy je w rozbełtanym
białku a następnie w
kakao. Układamy na wierzchu sernika i lekko wpychamy palcem do środka. Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1,5 godziny, sernik najlepiej piec na dolnej półce.Dodatkowo:
KakaoPłatki migdałoweWystudzony sernik przed podaniem oprószamy
kakao i posypujemy
płatkami migdałowymi, które możemy uprażyć na patelni. Świetnie sprawdzi się też w towarzystwie
polewy czekoladowej!*Możemy to tez zrobić mikserem. Ciasto kruche nie powinno
mieć zbyt długo kontaktu z ciepłymi dłońmi.**Jeżeli mamy taką możliwość, warto kupić zwykły
ser w kostkach i samemu go zmielić 2-3 krotnie.***
Łezki spokojnie możemy przygotować dzień wcześniej. Można też zrobić podwójną lub potrójną ilość i trzymać przez kilka tygodni w zamrażarce wykorzystując je na bieżąco.****Jeżeli masa będzie niejednolita, możemy ją zawsze zmiksować, najlepiej gdy jest jeszcze ciepła.Sernik będzie wyglądał jeszcze bardziej efektownie, gdy do masy sernikowej dodamy kawałki posiekanej,
gorzkiej czekolady lub drażetki.Ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego fanom słodkości proponuję zwiększyć ilość
cukru w
masie serowej maksymalnie do 25 dag.Może polubisz też:



Jabłecznik z masą kajmakową

Sernik
kokosowy na
czekoladowym spodzie
Chałka - jak pleciemy?