ßßß Cookit - przepis na Kakao

Kakao

nazwa

Wykonanie

Jest to sernik niby trochę tradycyjny, jednak ewidentnie z nutką fantazji. Zachęcam Was gorąco by jeszcze bardziej go ubarwić dodatkiem kakao. Do 1/4 masy serowej dodajemy solidną łyżkę kakao. Czekoladowa warstwa wędruje na górę i dopiero wtedy wrzucamy kuleczki. Następny razem właśnie tak zrobię! Z racji tego, że zbliża się Wielkanoc i jest to niewątpliwie czas sernikowania to zachęcam Was to tego byście ten jeden raz zaszaleli i zamienili wypróbowany przepis na nieco bardziej awangardowy, choć z całą pewnością nie gorszy. A jeżeli planujecie większy zjazd rodzinny - może właśnie ta propozycja pojawi się u Was w duecie z krakowskim, wiedeńskim lub Paschą? Tym zabieganym chciałabym życzyć wesołych świąt i smacznego jajka, tym którzy jeszcze będą mieli czas na przedświąteczne surfowanie w internecie i przeglądanie blogów, pewnie życzyć będę jeszcze mogła :)
Ciasto kruche:
12 dag masła
12 dag cukru
2 łyżki śmietany
24 dag mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej Wodzisław
1 czubata łyżka kakao
Zimne masło siekamy na kawałki, dodajemy cukier, śmietanę, przesianą mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Wszystko zagniatamy*. Ciasto odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce takie jak lodówka. Dużą tortownicę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę. Przygotowujemy masę serową.
Masa sernikowa:
1 kg sera białego (mielonego)**
15 dag cukru
3 duże jajka
15 dag jogurtu greckiego
30 dag pełnotłustego mleka (lub śmietanki)
2 opakowania budyniu śmietankowego
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do ich całkowitego połączenia. Nie za długo, aby zbędnie nie napowietrzać masy (sernik wyrośnie i wyraźnie opadnie).
Migdałowe ‘’łezki”: ***
200 ml śmietanki
1 czerstwa kajzerka
2 łyżki cukru
10 dag mielonych migdałów
Kilka łyżek mąki + odrobina do formowania
Kakao i rozbełtane białko do obtaczania
Kajzerkę ścieramy na tarce. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy bułkę oraz migdały, gotujemy jeszcze 2-3 minuty na niewielkim ogniu. Całość słodzimy i odstawiamy do przestudzenia (wtedy masa jeszcze nieco zgęstnieje).**** Do wystudzonej masy dodajemy mąki i wyrabiamy. Formujemy kluseczki rękami oprószonymi mąką. Gotowe kuleczki układamy na tacce lub talerzyku i mrozimy przez kilka godzin. Przed włożeniem ich do masy serowej maczamy je w rozbełtanym białku a następnie w kakao. Układamy na wierzchu sernika i lekko wpychamy palcem do środka. Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1,5 godziny, sernik najlepiej piec na dolnej półce.
Dodatkowo:
Kakao
Płatki migdałowe
Wystudzony sernik przed podaniem oprószamy kakao i posypujemy płatkami migdałowymi, które możemy uprażyć na patelni. Świetnie sprawdzi się też w towarzystwie polewy czekoladowej!
*Możemy to tez zrobić mikserem. Ciasto kruche nie powinno mieć zbyt długo kontaktu z ciepłymi dłońmi.
**Jeżeli mamy taką możliwość, warto kupić zwykły ser w kostkach i samemu go zmielić 2-3 krotnie.
*** Łezki spokojnie możemy przygotować dzień wcześniej. Można też zrobić podwójną lub potrójną ilość i trzymać przez kilka tygodni w zamrażarce wykorzystując je na bieżąco.
****Jeżeli masa będzie niejednolita, możemy ją zawsze zmiksować, najlepiej gdy jest jeszcze ciepła.
Sernik będzie wyglądał jeszcze bardziej efektownie, gdy do masy sernikowej dodamy kawałki posiekanej, gorzkiej czekolady lub drażetki.
Ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego fanom słodkości proponuję zwiększyć ilość cukru w masie serowej maksymalnie do 25 dag.
Może polubisz też:
Jabłecznik z masą kajmakową
Sernik kokosowy na czekoladowym spodzie
Chałka - jak pleciemy?
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,347496967,title,Sernik-Lzy-Migdalowca-HIT-Wielkanocy,index.html