Wykonanie
Chleb o dość zbitym, wilgotnym miąższu czego efektem mogło być iż nie posiadałam
maki sitkowej ale w smaku smaczny. Jak o
chleby na zakwasie lekko kwaskowaty z lekką nutą
kminku, który nie jest nachalnie wyczuwalny. Przepis z bloga Moje ekspresje kulinarn e .
Zaczyn zakwasowy :20 g zakwasu żytniego
razowego ( u mnie żytni )250 g letniej
wody250 g
maki żytniej razowej ( użyłam zwykłej żytniej )1 łyżka nasion
kminuWszystkie składniki mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok 16 godzin w temp. pokojowej.Ciasto włałciwe :370 g
wody100 g
maki żytniej sitkowej ( dodałam żytnią )650 g
mąki pszennej chlebowej1/2 łyżeczki
drożdży instant ( pominęłam )1 łyżeczka
soli3 łyżki rozpuszczonego
masła ( doda?am
oleju rzepakowego )2 łyżki czarnej melasy1 łyżka ciemnego muscowadoZaczyn mieszamy z
wodę i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy, gładkie, elastyczne, lekko lepkie ciasto.Ciasto odstawiamy w naoliwionej przykrytej misce do wyrośnięcia. Ok 1-2 godzin.Ciasto uderzyć pięścią kilka
razy. Dzielimy na dwie częśći. Odstawiamy na ok 10 minut aby odpoczęło. Formujemy
chlebki i odkładamy do koszyczków do wyrastania
chleba złączeniem do góry. Ponownie odstawiamy na ok 1 godz i 15 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 240°C z kamieniem do pieczenia
chleba lub blachę. Ja swoje umieściłam w blaszkach i bez wcześniejszego nagrzewania piekłam. Ale umieściłam je na nagrzanej płaskiej blasze.Gotowe bochenki nacinamy i szybko wkładamy do pieca. Pieczemy 35 minut.Smacznego :)