ßßß Cookit - przepis na Old Milwaukee

Old Milwaukee

nazwa

Wykonanie

Chleb o dość zbitym, wilgotnym miąższu czego efektem mogło być iż nie posiadałam maki sitkowej ale w smaku smaczny. Jak o chleby na zakwasie lekko kwaskowaty z lekką nutą kminku, który nie jest nachalnie wyczuwalny. Przepis z bloga Moje ekspresje kulinarn e .
Zaczyn zakwasowy :
20 g zakwasu żytniego razowego ( u mnie żytni )
250 g letniej wody
250 g maki żytniej razowej ( użyłam zwykłej żytniej )
1 łyżka nasion kminu
Wszystkie składniki mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok 16 godzin w temp. pokojowej.
Ciasto włałciwe :
370 g wody
100 g maki żytniej sitkowej ( dodałam żytnią )
650 g mąki pszennej chlebowej
1/2 łyżeczki drożdży instant ( pominęłam )
1 łyżeczka soli
3 łyżki rozpuszczonego masła ( doda?am oleju rzepakowego )
2 łyżki czarnej melasy
1 łyżka ciemnego muscowado
Zaczyn mieszamy z wodę i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy, gładkie, elastyczne, lekko lepkie ciasto.
Ciasto odstawiamy w naoliwionej przykrytej misce do wyrośnięcia. Ok 1-2 godzin.
Ciasto uderzyć pięścią kilka razy. Dzielimy na dwie częśći. Odstawiamy na ok 10 minut aby odpoczęło. Formujemy chlebki i odkładamy do koszyczków do wyrastania chleba złączeniem do góry. Ponownie odstawiamy na ok 1 godz i 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 240°C z kamieniem do pieczenia chleba lub blachę. Ja swoje umieściłam w blaszkach i bez wcześniejszego nagrzewania piekłam. Ale umieściłam je na nagrzanej płaskiej blasze.
Gotowe bochenki nacinamy i szybko wkładamy do pieca. Pieczemy 35 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/05/Old-Milwaukee.html