Wykonanie
Chleb mieszany na zaczynie piwnym (źródło: Mirabbelka, strona:
chleb.info.pl)zaczyn:200g butelkowego
jasnego piwa100g
maki żytniej chlebowej b2-3 łyżki ( 50g) zakwasu żytniego
Piwo podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, żeby lekko ostygło i wsypujemy
mąkę mieszając, żeby nie było grudek. Po przestygnięciu, do letniej mieszaniny dodajemy zakwas. Przykrywamy i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.ciasto
chlebowe:350g zaczynu jw130g letniej
wody200g
maki pszennej chlebowej typ 650100g
maki żytniej chlebowej typ 720100g
maki żytniej razowej typ 20001,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka zmielonego
kminku1 łyżka melasyW dniu wypieku mieszamy zaczyn z
wodą. Dodajemy
makę, sol i resztę składników, aż utworzy się miękkie i lekko klejące ciasto. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.Wkładamy łyżką do formy i odstawiamy do wyrośnięcia (4-5 godzin).Pieczemy w temperaturze 230°C 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 210°C i kontynuujemy pieczenie jeszcze około 35 minut do zbrązowienia skorki.