Wykonanie
Nieco odmieniony
Chleb Młynarza . Część
mąki pszennej chlebowej zastąpiłam
mąką pełnoziarnistą, dodałam też dużo
kminku. Piekłam ten
chleb już dawno, latem, ale nie było jakoś okazji aby wstawić przepis.
Chleb Młynarza to mój pierwszy
chleb, który wyrastał w koszyku, może dlatego mam do niego duży sentyment. Obie wersje i ta podstawowa jak i ta z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej i dużej ilości
kminku są warte upieczenia, więc bardzo polecam !
składnikiZaczyn65 g
mąki pszennej chlebowej45 g
wody1 łyżka aktywnego zakwasu żytniegoCiasto właściwe:165 g
mąki pszennej chlebowej200 g
mąki pszennej pełnoziarnistej20 g
mąki żytniej razowej250 g
wodypół łyżki
solicały zaczyn
kminek, u mnie spora łyżkaprzygotowaniezaczynWszystkie składniki zaczynu wymieszać w robocie na wolnych obrotach (ok 1 min), przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.ciasto właściweWymieszać wszystkie składniki ciasta (
mąki,
wodę,zaczyn) oprócz
soli i
kminku.Ciasto pozostawić pod przykryciem na pół godziny, po tym czasie dodać
sól i
kminek wyrabiać dokładnie przez około 10 minut (można wyrabiać w robocie). Ciasto wyjąć na posypany
mąką blat jeśli jest zbyt lejące, podsypać trochę
mąką - niewiele - wyrobić.Przełożyć do miski posmarowanej
olejem, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2,5 godziny. W czasie wyrastania należy ciasto co 45 minut odgazować *Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i ułożyć w dokładnie posypanym
mąką koszyku, łączeniem do góry.
Chleb wyrasta do dwóch godzin, prawie podwajając swoją objętość.Przed pieczeniem, bochenek naciąć głęboko, przynajmniej 3 cm.Piec z parą, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 30-40 minut.*przełożyć ciasto z miski na posypany
mąką blat tak aby wierzch znalazł się na spodzie. Złapać ciasto z jednej ze stron i podnieść mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów. Podobnie postąpić z
ciastem ze wszystkich stron. Kiedy złożymy wszystkie boki, przełożyć ciasto do miski , tak aby łączenie znalazło się na spodzie