ßßß Cookit - przepis na Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada z czarnych oliwek

nazwa

Wykonanie

Tapenada to pasta z oliwek. W moim przypadku z czarnych, które lubię. Za zielonymi nie przepadam . Jest świetną przekąską najlepiej smakującą na chrupiących tostach. Przepis z książki " Kuchnia śródziemnomorska " wydawnictwa Olesiejuk.
Składniki :
250 g czarnych oliwek w solance
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki orzechów włoskich
4 odsączone z zalewy anchois
około 125 ml oliwy z oliwek ( dodałam zdecydowanie mniej )
sok z cytryny do smaku
pieprz
Oliwki, orzechy, anchois i czosnek wkładamy do malaksera i miksujemy lub blenderujemy na gładką masę. Następnie stopniowo, cienką stróżką dolewamy oliwę i dalej miksujemy. Tapenada ma dać się swobodnie smarować ale, żeby nie była za bardzo lejąca. Doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/04/Tapenada-z-czarnych-oliwek.html