Wykonanie
Tapenada to pasta z
oliwek. W moim przypadku z czarnych, które lubię. Za zielonymi nie przepadam . Jest świetną przekąską najlepiej smakującą na chrupiących tostach. Przepis z książki " Kuchnia śródziemnomorska " wydawnictwa Olesiejuk.
Składniki :250 g czarnych
oliwek w solance1 duży ząbek
czosnku2 łyżki
orzechów włoskich4 odsączone z zalewy
anchoisokoło 125 ml
oliwy z oliwek ( dodałam zdecydowanie mniej )
sok z cytryny do smaku
pieprzOliwki,
orzechy,
anchois i
czosnek wkładamy do malaksera i miksujemy lub blenderujemy na gładką masę. Następnie stopniowo, cienką stróżką dolewamy
oliwę i dalej miksujemy. Tapenada ma dać się swobodnie smarować ale, żeby nie była za bardzo lejąca. Doprawiamy
pieprzem i
sokiem z cytryny. Przechowujemy w lodówce.Smacznego :)