Wykonanie
Pożywna, bardzo smaczna potrawka. Robiąc ją nie myślałam, że będzie tak dobrze smakować. Przepis z Tego bloga. A casserole to danie przygotowywane, duszone, zapiekane w jednym naczyniu.
Składniki : ( na 3 duże lub 4 mniejsze porcje )4
kiełbaski ( wołowe lub wieprzowe ) autorka przepisu użyła surowychokoło 454 g
ziemniakówokoło 226 g
marchewki1/2
papryki1 duża
cebula1 bulwa
kopru2 ząbki
czosnku2 łyżki
olejuświeżo mielony
czarny pieprzsól gruboziarnista ( może być miałka )1 i 1/2 łyżeczki
ziół włoskich ( użyłam prowansalskich )1/2 szklanki
bulionu z kurczaka4 łyżki
octu balsamicznegoZiemniaki obieramy, małe tniemy na połówki, większe na ćwiartki.
Marchew również obieramy tniemy na mniejsze kawałki około 7 cm długości. Grube końcówki poprzecinałam jeszcze na pół.
Paprykę tniemy w paski,
cebulę w ósemki tak samo bulwę
kopru. Wszystkie warzywa umieszczamy w brytfance.
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z
olejem i
bulionem. Dosypujemy
zioła. Mieszamy. Polewamy warzywa po wierzchu. Całość posypujemy
pieprzem i
solą. Wierzch brytfanki szczelnie zakrywamy folią aluminiową.Pieczemy w temp. 225°C przez 35-45 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie jeśli nie są zakryjcie ponownie folią i pieczcie parę minut dłużej.
Kiełbasę podsmażamy na patelni ( u mnie na odrobinie
margaryny ) aż
zrobi się złocista z obu stron. Każdą przecinamy na pół. Brytfankę z warzywami wyciągamy z piekarnika, ściągamy folię. Na wierzchu układamy
kiełbaski. Ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ( już bez folii ) 15 minut. Po tym czasie
kiełbaski obracamy na drugą stronę, całośc polewamy
octem balsamicznym, dodatkowo można podlać
warzywa sokiem z pod nich jaki się wytworzył ( u mnie było to trudne dlatego nie podlewałam a warzywa i tak były soczyste ) i zapiekamy kolejne 15 minut.Smacznego :)