Wykonanie
Uwielbiam zupy ziemniaczane, nie tylko za ich smak, ale również za to, że są treściwe, rozgrzewające i super szybkie w przygotowaniu. Jesienią i zimą, gdy robi się coraz chłodniej, a dzień jest coraz krótszy wszystkie jej zalety powodują, że tym chętniej ją przygotowuję. Poza tym dopiero gdy
ziemniaki będą starsze i mączne będą nadawać się doskonale do przygotowywania zup.Na blogu
mieliście już okazję zobaczyć różne kartoflanki, ta dzisiejsza natomiast jest przygotowana na bazie bawarskiej zupy ziemniaczanej, która naprawdę mi zasmakowała. Podstawowe składniki są identyczne, ale dodatki i
przyprawy powodują, że zupa kompletnie zmieniła się w smaku i nabrała innego charakteru. Polecam kombinowanie z daniami, które kiedyś już przygotowaliście - dzięki temu powstają nowe. Czasem lepsze, czasem gorsze, ale z pewnością inne. Takie eksperymenty zapobiegają nudzie w kuchni, a kulinarna monotematyczność to coś na co nie powinniście sobie pozwolić :-)
Dzisiejsza ziemniaczana to zupa z dodatkami, które kojarzą mi się z kuchnią hiszpańską. Jest więc
czosnek, paprykowa
kiełbasa chorizo i sproszkowana wędzona
papryka. Każda zupa ziemniaczana nabiera przez noc smaku. Warto ją przygotować dzień wcześniej, a wówczas dopiero przed podaniem dodać
śmietanę, doprawić oraz przystroić świeżo podsmażoną chorizo.Dziś rozgrzewające, jesienne zupy przygotowały wraz ze mną:Składniki (3-4 porcje):500 g
ziemniaków100 g
marchewki100 g
selera1
cebula2 ząbki
czosnku1,2 l
bulionu wołowego1 mały
por1
papryczka chili100 g
śmietany 18%2 łyżki
masła sklarowanego2 łyżki
oleju150 g paprykowej
kiełbasy chorizo (cienkiej)
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz, słodka wędzona
papryka,
płatki chili - do smaku
Ziemniaki,
marchewkę i
seler obrać, umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Papryczkę pozbawić nasion i białych błonek, drobno posiekać.
Cebulę i
czosnek również drobno posiekać. Na
oleju zeszklić
cebulę, dodać papryczkę i
czosnek -- smażyć minutę. Dodać warzywa pokrojone w kostkę i smażyć, aż lekko zmienią kolor. Wlać
bulion i dusić pod przykryciem przez 15-20 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie
por przekroić wzdłuż, umyć i pokroić w półplasterki. Zeszklić lekko na sklarowanym
maśle i odłożyć na bok.Zupę lekko przestudzić. Zmiksować, ale niezbyt dokładnie, aby kawałki warzyw były wyczuwalne podczas jedzenia, dodać podduszony
por i
śmietanę. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i wędzoną
papryką.Na suchej patelni podsmażyć plasterki paprykowej
kiełbasy, po wyjęciu z patelni osuszyć je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać zupę z
kiełbasą, posypać również odrobiną
płatków chili.Smacznego :-)