ßßß Cookit - przepis na Zupa ziemniaczana z chorizo

Zupa ziemniaczana z chorizo

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam zupy ziemniaczane, nie tylko za ich smak, ale również za to, że są treściwe, rozgrzewające i super szybkie w przygotowaniu. Jesienią i zimą, gdy robi się coraz chłodniej, a dzień jest coraz krótszy wszystkie jej zalety powodują, że tym chętniej ją przygotowuję. Poza tym dopiero gdy ziemniaki będą starsze i mączne będą nadawać się doskonale do przygotowywania zup.
Na blogu mieliście już okazję zobaczyć różne kartoflanki, ta dzisiejsza natomiast jest przygotowana na bazie bawarskiej zupy ziemniaczanej, która naprawdę mi zasmakowała. Podstawowe składniki są identyczne, ale dodatki i przyprawy powodują, że zupa kompletnie zmieniła się w smaku i nabrała innego charakteru. Polecam kombinowanie z daniami, które kiedyś już przygotowaliście - dzięki temu powstają nowe. Czasem lepsze, czasem gorsze, ale z pewnością inne. Takie eksperymenty zapobiegają nudzie w kuchni, a kulinarna monotematyczność to coś na co nie powinniście sobie pozwolić :-)
Dzisiejsza ziemniaczana to zupa z dodatkami, które kojarzą mi się z kuchnią hiszpańską. Jest więc czosnek, paprykowa kiełbasa chorizo i sproszkowana wędzona papryka. Każda zupa ziemniaczana nabiera przez noc smaku. Warto ją przygotować dzień wcześniej, a wówczas dopiero przed podaniem dodać śmietanę, doprawić oraz przystroić świeżo podsmażoną chorizo.
Dziś rozgrzewające, jesienne zupy przygotowały wraz ze mną:
Składniki (3-4 porcje):
500 g ziemniaków
100 g marchewki
100 g selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,2 l bulionu wołowego
1 mały por
1 papryczka chili
100 g śmietany 18%
2 łyżki masła sklarowanego
2 łyżki oleju
150 g paprykowej kiełbasy chorizo (cienkiej)
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka wędzona papryka, płatki chili - do smaku
Ziemniaki, marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Papryczkę pozbawić nasion i białych błonek, drobno posiekać. Cebulę i czosnek również drobno posiekać. Na oleju zeszklić cebulę, dodać papryczkę i czosnek -- smażyć minutę. Dodać warzywa pokrojone w kostkę i smażyć, aż lekko zmienią kolor. Wlać bulion i dusić pod przykryciem przez 15-20 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie por przekroić wzdłuż, umyć i pokroić w półplasterki. Zeszklić lekko na sklarowanym maśle i odłożyć na bok.
Zupę lekko przestudzić. Zmiksować, ale niezbyt dokładnie, aby kawałki warzyw były wyczuwalne podczas jedzenia, dodać podduszony por i śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Na suchej patelni podsmażyć plasterki paprykowej kiełbasy, po wyjęciu z patelni osuszyć je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać zupę z kiełbasą, posypać również odrobiną płatków chili.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/10/zupa-ziemniaczana-z-chorizo.html