Wykonanie
Nietypowe naleśniki bo z
ziemniaków. Syte, smaczne, łatwe w przygotowaniu. Przepis z gazetki " Przyślij przepis 5/2009 ".
Składniki :1/2 kg
ziemniaków15 dag
mąki3-4
jaja ( dałam 3 )1 szklanka
mlekaszczypta
gałki muszkatołowejsól,
pieprzolej do smażenia
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do
mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać więcej
mleka. Ja nie dodawałam. Masę nakładamy chochelką na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością
oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor.Naleśniki można podać z
sosem pomidorowym, pieczonymi
pieczarkami lub innymi dodatkami wedle gustu.Smacznego :)