Wykonanie
Moskole, po raz pierwszy
jadłam w tym roku będąc w Zakopanem. Posmakowały mi na tyle, że po powrocie do domu zaczęłam szukać przepisu. No i znalazłam. Robi się je szybko, smakują dobrze i mogą być fajnym urozmaiceniem domowego menu. Ja podałam z gulaszem (niestety, nie z
jagnięciny) i z surówką. Takie danie w karczmie góralskiej nazywa się Przysmak juhasa.:)
Składniki:1 kg
ziemniaków50 dag
mąki2
jajka3/4 szklanki kwaśnego
mleka lub
maślankiolej do smażenia
sól,
pieprzZiemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.Wystudzone
ziemniaki zemleć w maszynce. Do masy dodać
jajka, przesianą
mąkę i wlać
mleko.Przyprawić
solą i
pieprzem, wyrobić na gładką masę. Z ciasta formować małe placuszki o dowolnym kształcie. Smażyć na rumiano z obu stron.Smacznego:)