Wykonanie
Przepis autorski Pinkcake, która prowadzi bloga Trochę inna
cukiernia . Chylę czoła bo ciacho jest naprawdę REWELACYJNE !!!!!!!. Od razu proponuję zrobić z podwójnej porcji bo z tej wychodzi mała, która szybko znika i człowiek czuje niedosyt bo zjadł by jeszcze i jeszcze.... :)
Składniki :1 szklanka
wiórków kokosowych1 szklanka
mąki1/2 szklanki
cukru ( brązowego i białego pomieszanych )( ja dałam w całości brązowy )1 łyżeczka
sody5 łyżek
oleju1 łyżeczka
octu balsamicznego1 szklanka startej
cukinii ( u mnie na grubych oczkach. Gniazda nasienne wycinamy.)3/4 szklanki
mleka koziego ( dałam od krowy )garść
suszonej żurawiny ( pominęłam )Suche składniki mieszamy razem: wiórki,
mąkę,
cukier,
sodę. W osobnej misce mieszamy mokre :
mleko,
olej. Do suchych składników dodajemy
cukinię, następnie mokre składniki, mieszamy ( wszystko mieszałam za pomocą szpatułki, nie używałam miksera ). Na końcu dodajemy
żurawinę i
ocet. Mieszamy żeby całość dobrze się połączyła.Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy ok . 18 cm lub jak u mnie keksówki o długości 20 cm. wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą. Pieczemy w temp. 180°C przez około 40 minut - do suchego patyczka.Smacznego :)