Wykonanie
Pierwszy raz robiłam domową
galaretkę i jestem zachwycona zarówno smakiem jak i prostotą przyrządzenia. Myślałam, ze będzie z tym więcej roboty. Świetna sprawa taka domowa
galaretka choć wychodzi dość słodka. Oczywiście zamknięta w słoiku, czeka bo jak
będę miała więcej chwil zrobię z nią coś pysznego.... :) Przepis z bloga Kuchnia pełna smaków.
Składniki :
porzeczkicukier, najlepiej miałki, drobny ( ja użyłam zwykłego)
Porzeczki oczyszczamy, wyciskamy z nich sok za pomocą gazy ( ja robiłam to na drobnym sicie ). Ważymy sok i tyle ile waży sok tyle samo odważamy
cukru.
Cukier dodajemy do soku, ucieramy tłuczkiem do całkowitego rozpuszczenia, sok ma wyraźnie zgęstnieć. Przelewamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy. Ja pasteryzowałam jakieś 10-15 minut.Smacznego :)
Smacznego :)