ßßß Cookit - przepis na Dżem z czerwonej porzeczki + film

Dżem z czerwonej porzeczki + film

nazwa

Składniki

Wykonanie

Słodko - kwaśny dodatek do kanapek, ciast i deserów. Pyszny dżem o wyrazistym smaku z mnóstwem witaminy C. Jest błyskawicznym i jednym z najłatwiejszych przetworów do przygotowania, nie wymaga pasteryzacji.
składniki na 5 słoików o pojemności 310 ml
1 kg czerwonych porzeczek
opakowanie cukru żelującego 2:1
przepis
Dokładnie umyte i przebrane owoce wrzucamy do garnka, a następnie zasypujemy całym opakowaniem cukru żelującego.
Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy jeszcze około 2 minut i zdejmujemy z ognia.
Mieszamy do zaniku piany.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy brzegi i dokładnie zakręcamy nowymi nakrętkami, odwracamy do góry dnem na 10 minut.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2013/08/dzem-z-czerwonej-porzeczki-film.html