Wykonanie
            Sezon 
porzeczkowy zaczął się, warto więc zrobić 
dżem porzeczkowy. 
Porzeczki na straganach i w ogrodach są aż w 
trzech kolorach, więc zróbmy 
dżem warstwowy - z 
trzech rodzajów 
porzeczek.SKŁADNIKI:1 kg 
porzeczek - w równych ilościach: białej, czerwonej i czarnej1 1/2 szklanki 
cukrudżemiks 3:1
Porzeczki (oddzielnie) umyć i odszypułkować. Zmiksować i przetrzeć przez sitko. Każdą z 
trzech części połączyć z 1/3 dżemiksu i zagotować. Do każdej części dodać 1/2 szklanki 
cukru i gotować 2 minuty mieszając. Słoiki napełnić 
dżemem: 1/3 z 
czarnej porzeczki, następnie 1/3 z czerwonej i na końcu 1/3 z białej, uważając, żeby się nie wymieszały.
