Wykonanie
            
Lubicie 
soki z czarnej porzeczki ? Dla mojej rodziny jesienią nie ma nic lepszego niż szklaneczka 
wody z domowym 
sokiem. Odkąd moje dzieci w okresie jesienno-zimowym każdego dnia 
piją różne moje 
soki z 
owoców, to nie chorują :) no bo to w końcu bomba witaminowa :) W tym roku przerobiłam już 8 kg 
porzeczek :) Zrobiłam pyszny dżemik, 
konfiturę, naleweczkę..., a dziś zapraszam na soczek :)

Składniki:2 kg 
porzeczek,1 kg 
cukru.Do sokownika wsypujemy 
porzeczki i zasypujemy 
cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu. Ja czekam, aż cały sok spłynie, żeby 
cukier dobrze się rozpuścił. Następnie przelewam do butelek o pojemności 330 ml. Pasteryzujemy na mokro 20 minut.




