Wykonanie
Babkę tą robiłam już jakiś czas temu. Znika pędem natychmiastowym, ledwo co udało mi się zrobić zdjęcie. Bardzo smaczna, puszysta, wilgotna, aromatyczna, prosta w przygotowaniu. Przepis z bloga Dzieje kuchennej wiewióry .
Składniki :3
jaja1 szklanka
cukru1 szklanka
śmietany ( o dowolnych procentach )2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMąkę mieszamy wraz z proszkiem ( ja przesiałam ).
Jaja ucieramy z
cukrem aż zwiększy swoją objętość i powstanie puszysta biała piana. Cały czas miksując dodajemy
śmietanę i stopniowo
mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Masa ma być jednolita.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem lub wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą tortownicy o średnicy ok 20 cm ( u mnie nieco większa ). Pieczemy w temp. 170°C przez 45 minut, do tzw.suchego patyczka.smacznego :)