Wykonanie
Podobny w smaku do
makaronu po studencku, który kiedyś proponowałam. Jednak jest bardziej syty, urozmaicony, bardzo ciekawego smaku dodaje
curry. Na obiad idealny. Robi się go dość szybko :) Przepis z gazety " Chwila dla ciebie "
Składniki : ( na 4 porcje )15 dag
makaronu kolanka ( może być inny )10 dag
ryżu20 dag
kiełbasycebula1/2
pora ( zamiast
pora dałam kilka
pieczarek )2 łyżki
oleju1
czerwona papryka40 dag
białej fasoli z puszkiłyżeczka
currysól,
pieprzMakaron gotujemy al`dente.
Ryż zalewamy 2 szklankami
wody, solimy. Gotujemy około 20 minut.
Cebulę kroimy w nie za grube paski, tak samo
paprykę.
Cebulę i
pora w piórka (
pieczarki pocięłam byle jak ).
Fasolę odsączamy na sicie i przelewamy zimną
wodą, pozostawiamy do odsączenia.Na patelni rozgrzewamy
olej. Wrzucamy
kiełbasę, obsmażamy. Kolejno dodajemy warzywa :
cebulę,
por,
paprykę. Podsmażamy około 5 minut. Dokładamy ugotowany wcześniej
ryż i
makaron. Mieszamy. Dodajemy
fasolę, łyżeczkę
curry a także doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość dobrze mieszamy.Smacznego :)