Wykonanie
Szybko i pożywny sposób np. na pozostały z wczoraj
ryż czy
makaron. Na dodatek smaczny i baaardzo sycący ;-)Składniki-15 dag
makaronu (np. kolanek)-10 dag
ryżu-20 dag
kiełbasy-
cebula-1/2
pora-2 łyżki
oleju-strąk
czerwonej papryki-40 dag
fasoli z puszki-łyżeczka
curry-
sól,
pieprzPrzygotowanie
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Ryż zalać 2 szklankami
wody, oprószyć
solą, gotować ok 20 minut często mieszając.
Kiełbasę pokroić w paski lub kostkę.
Cebulę obrać, pokroić na plasterki.
Por oczyścić, umyć, przekroić na pół, pokroić na kawałki.
Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie paski.
Fasolę osączyć z zalewy na sicie, przelać zimną
wodą, osączyć.
Olej rozgrzać na dużej patelni. Włożyć
kiełbasę, obsmażyć. Dodać
cebulę,
por i
paprykę, mieszając podsmażyć 4-5 minut. Wsypać
ryż,
makaron i
fasolę, oprószyć
curry, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podgrzewać kilka minut na małym ogniu, często mieszając. Danie można podlać niewielką ilością
bulionu. Podawać na gorąco zaraz po przygotowaniu.Źródło: 'Chwila dla Ciebie'
Smacznego ;-)