ßßß Cookit - przepis na Ciasto na maślance z brzoskwiniami i kruszonką

Ciasto na maślance z brzoskwiniami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Taka mnie naszła ochota na ciasto z brzoskwiniami, że nie mogłam już wytrzymać. Gdy tylko zobaczyłam u Mysi ten przepis od razu wiedziałam, że to jest to czego pragnę. Nie dość, że duużo mojej kochanej kruszonki to jeszcze do tego wilgotne, puszyste. Czegóż chcieć więcej :)
Składniki :
1 szklanka maślanki o smaku brzoskwiniowym ( dałam zwykłą )
3/4 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
3 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
1 cukier waniliowy ( 16 g )
Składniki na kruszonkę :
50 g masła
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy ( 16 g )
Białka oddzielamy od żółtek. W drugiej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Z brzoskwiń wyciągamy pestki, dzielimy na pół lub inaczej jak kto woli.
Białka ubijamy na sztywno. Kolejno stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając. Nie przestając mieszać dodajemy po żółtku. Po mału wlewamy olej i na koniec maślankę. Mieszamy.
Łączymy masę jajeczną z mąką. Miksujemy aż składniki ładnie się połączą w jednolitą, gładką masę.
Teraz łączymy wszystkie składniki kruszonki i wyrabiamy je między palcami.
Ciasto wylewamy do formy ( 25x35 ) wysmarowanej masłem i obsypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 50 min w temp. 175°C do suchego patyczka.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/08/Ciasto-na-maslance-z-brzoskwiniami-i-kruszonka.html