Wykonanie
poniedziałek, 9 Styczeń 2012, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Proste i bardzo smaczne ciasto, które podobno zawsze się udajeWg tego przepisu z bloga Myniolinki.
Składniki:2,5 szklanki
mąki1 szklanka
maślanki1 szklanka
cukru0,5 szklanki
oleju3
jajka100 g
białej czekolady3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniapuszka
brzoskwińma kruszonkę:100 g
mąki50 g miękkiego
masła50 g
cukruCzekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki.
Brzoskwinie odsączamy na sitku.W jednej misce dokładnie mieszamy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i startą
czekoladę. W drugiej misce mieszamy
maślankę z
olejem i
jajkami.Wszystkie składniki łączymy mieszając łyżką, aż uzyskamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy
kaszą manną. Przekładamy do niej ciasto.
Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na cieście. Z
mąki,
cukru i
masła przygotowujemy kruszonkę (rozcierając palcami, aż składniki się połączą) i posypujemy ciasto.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut, sprawdzając patyczkiem.