ßßß Cookit - przepis na PEŁNOZIARNISTY PLACEK NA MAŚLANCE Z PORZECZKAMI

PEŁNOZIARNISTY PLACEK NA MAŚLANCE Z PORZECZKAMI

nazwa

Wykonanie

Nie wiem co ja sobie myślałam kupując koszyczek nazwany pięknie "porzeczki mix". Kompletnie nie miałam pomysłu, co z nimi zrobić. Zaczęłam się nad tym zastanawiać dopiero podczas delikatnego i żmudnego zdejmowania ich z gałązek. Umyłam je, zostawiłam do osączenia na dużym sitku i zaczęłam kombinować. Poszperałam w necie, znalazłam 2 ciekawe rzeczy, ale potem uświadomiłam sobie, że dobrze by było zrobić ciasto na imprezę urodzinową :) Zawsze idealnie sprawdza się moje ulubione ciasto - placek na maślance w różnych odsłonach. Tym razem postawiłam na pełnoziarniste i nieco słodsze niż zwykle - ze względu na bardzo kwaśne porzeczki. Dużym plusem jest też fakt, że to ciasto można mrozić i użyć chyba wszelkich możliwych owoców :) I w poniższej wersji świetnie się komponuje ze zmiksowanymi, świeżymi truskawkami :)
składniki na foremkę 24x24cm:
- 2 ½ szkl pszennej mąki pełnoziarnistej (u mnie typ 1850 graham drobna)
- 3/4 szkl cukru*
- 1 op cukru waniliowego (u mnie wanilinowy - 16g)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- ½ szkl oleju
- 1 szkl maślanki
- ok. 300g mieszanych porzeczek (jak będzie za dużo, puszczą sok i wyjdzie zakalec)
Żółtko oddzielić od białka. Żółtko wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz owoców), białko oddzielnie ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie w masę. Owocami (umytymi, osuszonymi, bez łodyżek) posypać wierzch ciasta. Przygotować kruszonkę, posypać owoce.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec 40-50 minut (do suchego patyczka).
* Zwykle daję ½ szklanki cukru trzcinowego, ale akurat nie miałam tyle, więc użyłam białego. Wsypałam go więcej (choć nadal mniej niż w oryginale), ponieważ porzeczki były bardzo kwaśne.
Kruszonka:
- 150g mąki
- 100g masła
- 170g cukru
Ja zawsze rozpuszczam masło, a gdy lekko przestygnie, mieszam je z resztą składników, po czym ugniatam, robiąc grudki.
Do takiej porcji ciasta używam max. połowy kruszonki, resztę pakuję do szczelnego pudełka i mrożę.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/07/Pelnoziarnisty-placek-na-maslance-z-porzeczkami.html