Wykonanie
Powstały bardzo spontaniczie. Przed wyjazdem zostało mi w lodówce dość sporo
dżemu malinowego. A, że kilka dni wcześniej przeglądałam blog Słodka pasja i natknęłam się na ten przepis, od razu postanowiłam je zrobić.
Galaretki pojechały jako jedne z wielu w charakterze prezentów jadalnych. Bardzo smaczne :)
Skałdniki :500 ml
musu owocowego ( czyli zmiksowanych
owoców ) ( u mnie
dżem malinowy, mogą być
konfitury )25 g
żelatyny1/2 szklanki zimnej
wodycukier do smaku ( ja pominęłam,
dżem jest wystarczająco słodki, w przypadku
konfitur również pomińcie )
sok z cytryny do smaku ( u mnie z
limonki )
wiórki kokosowe do obtoczenia
Żelatynę moczymy w wodzie 5 minut. Wstawiamy na gaz, podgrzewamy do rozpuszczenia. Pilnujcie, żeby nie doprowadzić do wrzenia.
Mus owocowy,
cukier, sok, i
żelatynę łączymy ( dobrze wymieszać ). Całosć wylewamy do keksówki ( u mnie 20 cm długa ) wyściełanej folią spożywczą. Wyrównujemy wierzch, wkałdamy do lodówki na noc.Drugiego dnia wyciągamy zastygniętą
galaretkę, tniemy w kwadraty, prostokąty i obtaczamy w kokosie.Smacznego :)