Wykonanie
Frużelina malinowa...pyszny dodatek do gofrów i nie tylko...pomysł podpatrzyłam u Dorotki ..
500 g
owoców leśnych (mogą być dowolne
owoce)3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej
wody3/4 szklanki
cukru (zależy od
owoców)2 łyżki
soku z cytryny2 płaskie łyżeczki
skrobi ziemniaczanej rozrobionej w dwóch łyżkach
wodyOwoce (mogą być zamrożone) wymieszać z
cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru, ale nie doprowadzić do wrzenia.
Owoce puszczą na pewno dużo soku. Dodać
cytrynę,
wodę z
mąką, wymieszać.
Żelatynę powoli wmieszać do
owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw je zmiksować z odrobiną soku z
owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos
owocowy zgęstniał. Frużelina powinna
mieć konsystencję żelu (coś pomiędzy
kisielem a
galaretką), nie być gęsta jak
galaretka, ale lejąca.