Wykonanie
Deser
kokosowy z
borówkami to prosty i szybki w wykonaniu smakołyk. Do jego głównych składników należą
świeże borówki,
jogurt naturalny i
wiórki kokosowe. Dla osiągnięcia efektu warstw do obu mas deseru dodałam
żelatynę, nie jest to jednak niezbędne. Bez jej dodatku poszczególne masy nie będą się aż tak od siebie odznaczały, zmieni się też ich konsystencja, ale deser podawany w pucharku/kieliszku nie musi przecież "trzymać pionu" i będzie również smaczny.
Składniki:WARSTWA BORÓWKOWA150g
borówek3 łyżki
soku z cytryny50g
jogurtu greckiego3 łyżeczki
cukru1 i 1/2 łyżeczki (6g)
żelatyny2 łyżki
wodyWARSTWA KOKOSOWA100g
jogurtu greckiego15g (około 2 łyżek)
wiórków kokosowych3 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki (2g)
żelatyny1 łyżka
wody100g
borówek i 2 łyżeczki
wiórków kokosowych do dekoracji
Wykonanie:- do umytych
borówek dodać
sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus-
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej-
żelatynę lekko ostudzić, dodać do musu z
borówek, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia-
jogurt rozmieszać, dodać
cukier i mus
borówkowy, składniki wymieszać- masę
borówkową przełożyć do dwóch kieliszków, schłodzić do zastygnięcia masy-
jogurt wymieszać z
cukrem i wiórkami kokosowymi-
żelatynę zalać zimną
wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego ostygnięcia-
żelatynę dodać do
jogurtu, wymieszać, masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia- masę
kokosową przełożyć na wierzch zastygniętej masy borówkowej, na wierzchu ułożyć gęsto koło siebie warstwę
borówek, na niej kolejna warstwę, wierzch posypać wiórkami kokosowymi- całość schłodzić do zastygnięcia górnej warstwy- deser należy przechowywać w lodówce, podawać schłodzony
Deser z
borówkami można przygotować w kieliszkach lub niewielkich pucharkach/szklankach. Z podanych w przepisie proporcji składników przygotowałam dwa desery.