ßßß Cookit - przepis na Truskawkowe galaretki w cukrze

Truskawkowe galaretki w cukrze

nazwa

Wykonanie

Prezent dla maluszków (i nie tylko ;-) na Dzień Dziecka. Galaretki, które możecie przygotować z dowolnych owoców sezonowych, poza sezonem - z każdych zamrożonych. Wyjątkiem zawsze będą świeże owoce kiwi i ananasa (galaretka nie stężeje). Można je podawać pokrojone w kostki wielkości ptasiego mleczka (jak u mnie na zdjęciu) lub wycinać dowolne kształty malutkimi foremkami do ciasteczek. Niestety, galaretki zdecydowanie nie lubią się z cukrem.. Cukier natychmiast robi się mokry i zaczyna roztapiać galaretki (ja, by udało mi się zrobić zdjęcie galaretek obtaczałam je najpierw w zmielonych na mąkę migdałach, następnie w cukrze, wytrzymują trochę dłużej ;-). Dlatego proponuję obtaczanie galaretek np. w wiórkach kokosowych (jeśli je lubicie) lub podawanie cukru bezpośrednio obok galaretek. Poza tym, są rewelacyjne :).
Składniki na około 50 sztuk:
500 g truskawek (świeżych lub zamrożonych)
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
pół szklanki cukru (lub mniej, wg uznania)
pół szklanki gorącej wody
25 g żelatyny
Do obtoczenia:
drobny cukier do wypieków lub wiórki kokosowe
Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny na puree, np. blenderem. Przelać do garnuszka, dodać cukier (ilość według smaku), zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wlać do puree truskawkowego, wymieszać. Całość lekko przestudzić.
Formę kwadratową o boku 18 - 19 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Przelać przygotowaną masę galaretkową, wystudzić, następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Po tym czasie gotową galaretkę przełożyć na deseczkę, usunąć folię, pokroić na dowolnej wielkości porcje.
Każdą porcję obtaczać w cukrze (najlepiej położyć cukier obok galaretek i obtaczać bezpośrednio przed spożyciem) lub np. w wiórkach kokosowych.
Przechowywać w lodówce.
Uwaga: w przypadku niektórych owoców, np. malin, warto je przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek
Smacznego :-).
Źródło inspiracji - blog 'Słodka Pasja' .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/truskawkowe-galaretki-w-cukrze