Wykonanie
Prezent dla maluszków (i nie tylko ;-) na Dzień Dziecka.
Galaretki, które możecie przygotować z dowolnych
owoców sezonowych, poza sezonem - z każdych zamrożonych. Wyjątkiem zawsze będą świeże
owoce kiwi i
ananasa (
galaretka nie stężeje). Można je podawać pokrojone w kostki wielkości ptasiego mleczka (jak u mnie na zdjęciu) lub wycinać dowolne kształty malutkimi foremkami do
ciasteczek. Niestety,
galaretki zdecydowanie nie lubią się z
cukrem..
Cukier natychmiast robi się mokry i zaczyna roztapiać
galaretki (ja, by udało mi się zrobić zdjęcie
galaretek obtaczałam je najpierw w zmielonych na
mąkę migdałach, następnie w cukrze, wytrzymują trochę dłużej ;-). Dlatego proponuję obtaczanie
galaretek np. w wiórkach
kokosowych (jeśli je lubicie) lub podawanie
cukru bezpośrednio obok
galaretek. Poza tym, są rewelacyjne :).Składniki na około 50 sztuk:500 g
truskawek (świeżych lub zamrożonych)2 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z cytrynypół szklanki
cukru (lub mniej, wg uznania)pół szklanki gorącej
wody25 g
żelatynyDo obtoczenia:drobny
cukier do wypieków lub
wiórki kokosoweTruskawki zmiksować z
sokiem z cytryny na puree, np. blenderem. Przelać do garnuszka, dodać
cukier (ilość według smaku), zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się
cukru. Zdjąć z palnika.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wlać do puree
truskawkowego, wymieszać. Całość lekko przestudzić.Formę kwadratową o
boku 18 - 19 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Przelać przygotowaną masę
galaretkową, wystudzić, następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Po tym czasie gotową
galaretkę przełożyć na deseczkę, usunąć folię, pokroić na dowolnej wielkości porcje.Każdą porcję obtaczać w cukrze (najlepiej położyć
cukier obok
galaretek i obtaczać bezpośrednio przed spożyciem) lub np. w wiórkach
kokosowych.Przechowywać w lodówce.Uwaga: w przypadku niektórych
owoców, np.
malin, warto je przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczekSmacznego :-).
Źródło inspiracji - blog 'Słodka Pasja' .