Wykonanie
Wpadłam na pomysł zrobienia
dżemu. Jako, że pracuję przy truskawkach nie było problemu z pozyskaniem
truskawek drugiej klasy przeznaczanej m.in. na
przetwory. Kupiłam je, dopiero później zorientowałam się, że nie mam w domu żelfixu. Stwierdziłam, że nie ma co się poddawać i przygotuję go bez jego użycia. Wystarcz
mieć garnek z grubszym dnem i trochę wolnego czasu.
![](/Data/Images/kateculinary.blogspot.com\2013_slash_05_slash_064-dzem-truskawkowy-bez-zelfixu/l/-2111076106.jpg)
składniki potrzebne na jeden słoik :- 500 gram
truskawek drugiej klasy;- 200 gram
cukru;- dwie łyżeczki
soku z cytryny;- pół łyżeczki
żelatyny w proszku;sposób wykonania:
Truskawki myjemy, zdejmujemy szypułki, następnie kroimy w mniejsze kostki. Do garnka wrzucamy pokrojone
truskawki - trzymamy garnek na małym ogniu. Gdy z
truskawek pójdą
soki odcedzamy 1,5 szklanki (śmiało możemy je wypić lub zrobić z nich coś równie smacznego), następnie dodajemy
cukier oraz
sok z cytryny. Garnek pozostawiamy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 1,5 godziny (pamiętajcie jednak, że Wasz czas może być inny). Po tym czasie zdejmujemy go z ognia, dodajemy
żelatynę, chwilę mieszamy. Gotowy
dżem wkładamy do słoika - porządnie zakręcamy i odwracamy do góry
![](/Data/Images/kateculinary.blogspot.com\2013_slash_05_slash_064-dzem-truskawkowy-bez-zelfixu/l/-2006571389.jpg)
nogami do wystygnięcia, następnie możemy włożyć go do lodówki lub spiżarni. Dobrze przechowywany
dżem może stać długi czas.
![](/Data/Images/kateculinary.blogspot.com\2013_slash_05_slash_064-dzem-truskawkowy-bez-zelfixu/l/186696930.jpg)
bon apettit!
![](/Data/Images/kateculinary.blogspot.com\2013_slash_05_slash_064-dzem-truskawkowy-bez-zelfixu/l/185280029.jpg)