ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowe muffiny śniadaniowe

Pomarańczowe muffiny śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Pierwszy wypiek na nowym mieszkaniu. Dlaczego właśnie te muffiny ? bo od paru dni zabieram się do nich i nigdy nie mam na to czasu, mimo, że nie wymagają zbyt dużej uwagi. A po drugie fajnie jak na nowym rozniesie się przyjemny aromat. Po za tym uwielbiam ten zapach, smak mmm aż się rozmarzyłam. Akurat na pomarańczowe muffiny wybrałam te Nigelli bo miały mało składników i były szybkie w przygotowaniu. I chyba nie wyszły mi takie jak powinny jeśli chodzi o kosystencję ciasta bo musiałam dolać więcej soku pomarańczowego żeby było bardzie lejące. Nie mniej mimo dodania więcej płynów muffiny są bardzo dobre. O lekkim smaku pomarańczy ( nie tak bardzo wyczuwalnym jakiego się spodziewałam ), ale za to mega aromacie. Należą do typu wyśrodkowanych czyli nie są suche ale za to jakoś bardzo mokre też nie, delikatne. Najlepiej smakują dnia następnego :)
Składniki :
75 g masła
250 g mąki
25 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
75 g cukru
skórka z jednej pomarańczy
100 ml swieżo wyciśniętego soku z pomarańczy ( dałam nieco więcej )
100 ml mleka ( dałam jakieś 4 łyżki mleka więcej )
jajko
Masło roztapiamy w garnuszku i pozostawiamy do ostygnięcia. W jednej misce mieszamy suche składniki : mąka, migdały, proszek, sodę, skórkę pomarańczową. W drugiej mieszamy mokre składniki : sok, mleko, jajko i roztopione masło. Suche i mokre składniki łączymy razem, mieszając do połączenia ale robimy do niedbale. Im więcej grudek tym lepsze muffiny.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/02/Pomaranczowe-muffiny-sniadaniowe.html