Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa podsuszana z dzika - ...
Grzyby kiszone »Suszona
wieprzowina i
wołowinaPostępowanie jest takie samo dla każdego
mięsaSkładniki:-
wieprzowina (
shcab) lub
wołowina chuda bez ścięgien i błon np. ligawa ok 1kg-
sól kamienna-
pieprzMięso w kawałku natrzeć
solą 30g/kg
mięsa. Położyć na tackę i włożyć do lodówki na 24-48h. Tackę ustawić skośnie tak aby wyciekający płyn spływał. Zlewamy go kilka
razy w ciągu dnia i przewracamy
mięsko.
Następnie kroimy
mięso wzdłuż
mięśnia (włókien) na paski grubości ok 0,5cm.Układamy w suszarce do
grzybów lub w piekarniku. W piekarniku ułożyłem na papierze do pieczenia, temp. 60 stopni i termoobieg.
Powiem, że w suszarce po ok. 5-6h było już dobre, a w piekarniku nie . Lepiej użyć suszarki. Mniej prądu zużyje.
Suszymy do momentu, aż paski będą przełamywały się.Następnie możemy przechowywać w papierowym opakowaniu.Super przegryzka na wyprawy do lasu, na
ryby.Uwaga. Bardzo sycąca. Puchnie w buzi i żołądku.Smacznegośroda, 28 sierpnia 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter