ßßß
Kiełbaska wykonana na podstawie przepisu na kabanosy wieprzowe.Składniki:- mięso wieprzowe kl. I 1kg,- mięso z piersi drobiowych 1kg,- mięso ścięgniste z koguta 3kg,- pieprz naturalny 1,5g/kg,- gałka muszkatołowa 0,5g/kg,- kminek 0,5g/kg,- peklosól 18g/kg,- osłonki kolagenowe fi 19mm lb jelita baranie.Mięso kroimy i peklujemy na sucho 2-3 dni. Następnie wieprzowe kl I i piersi drobiowe rozdrabniamy na sitku 8mm, a ścięgniste na sitku 5mm. Mieszamy i dodajemy przyprawy. Nadziewamy jelita lub osłonki i odkręcamy w odcinki ok 50cm.Osuszamy w ciepłej wędzarni i wędzimy w temp. ok 50 stopni, a po osiągnięciu żądanej barwy podpiekamy.Studzimy i następnie podsuszamy kilka dni.Smacznegośroda, 19 października 2011, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter