ßßß Cookit - przepis na Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony

Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony

nazwa

Wykonanie

Pstrąg to jedna z najsmaczniejszych i bardziej docenianych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrąg tęczowy (popularnie nazywany łososiowym - ze względu na barwę) to niezwykle smaczna i aromatyczna ryba niczym nie odbiegająca od tradycyjnego łososia. Mięso pstrąga łososiowatego jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Pstrąg podobnie jak łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest pstrąg łososiowy smażony w czystej postaci i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku.
Ok. 500 g pstrąga łososiowego
ok. 5 łyżek masła (najlepiej klarowanego)
koperek suszony
pieprz
sól (najlepiej morska)
Pstrąga porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Pstrąga łosiowego przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Mięso ryby jest bardzo delikatne i podczas smażenia wyraźnie widać "linie" po której możemy obserwować kiedy przestaje być surowe. Pstrąga nie należy przesmażyć, mięso ma być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry.
Przewracamy łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
Gotowego pstrąga łosiowego podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/05/pstrag-ososiowy-teczowy-smazony.html