Wykonanie
Sałatka z
szynką i
ananasem to bardzo ciekawe połączenie smaków, które początkowo może odrobinę zaskakiwać. Jednak na pozór słodki
ananas idealnie komponuję się z wytrawną
szynką, a w połączeniu z resztą popularnych,
sałatkowych warzyw tworzy niezwykle smaczną
sałatkę, którą z pewnością warto przygotować w naszych domach.
300 g
szynki lub
polędwicypuszka
ananasów (ok. 600 g - ok. 350 g po odsączeniu)puszka
kukurydzy (ok. 400 g)
seler w zalewie (ok. 300g - ok. 150 g po odsączeniu)5
jajek1
porok. 300-400 ml
majonezu (lub mniej - według uznania)
pieprzSałatka z Szy n ką i
Ananasem - Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pora sparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cieniutkie paseczki.
Kukurydze,
seler, oraz
ananasy odsączamy z zalew.
Ananasa kroimy w kostkę.
Szynkę (lub
polędwicę) również kroimy w drobną kosteczkę.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy
majonez, doprawiamy
pieprzem.Dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Sałatka powinna spędzić noc w lodówce.